Автор
Теодор Муховски

Защо баба ми никога не изхвърляше корите от ябълките и какво правеше с тях

Доста хора предпочитат да консумират вътрешната част от ябълката и да изхвърлят кората ѝ. Това е грешка. Можете да използвате външната обвивка на сочния плод за приготвяне на чудесен домашен ябълков оцет, който ще бъде вкусна добавка към сосове и салати, а също така ще се отрази добре и при почистване у дома.

Ябълков оцет за почистване

Хубаво е да знаете как да си направите домашен ябълков оцет, защото той ще ви помогне да почистите екологично всичко около вас. Можете да го използвате като заместител на традиционния оцет. По този начин ще се справите с мръсотията в кухнята и банята, ще направи кранчетата на чешмите лъскави и чисти и ще почисти идеално огледалата и прозорците.

Можете също така да използвате ябълков оцет за почистване на обувки от кожа и деликатни материали. Всичко, което трябва да направите, е да напоите кърпа с него и да избършете мръсната повърхност.
Потопете парче плат в домашен ябълков оцет и оставено в обувките за една нощ, ще ви помогне да се справите с неприятната миризма.



Ябълков оцет за отслабване

Ябълковият оцет пречиства тялото от токсини, подпомага изгарянето на мазнините, регулира кръвната захар, улеснява храносмилането и осигурява усещане за ситост. Благодарение на тези свойства, ябълковият оцет може да помогне да отслабнете.

Ако искате да използвате ябълков оцет за отслабване, смесете две супени лъжици от него с чаша преварена вода. Пийте тази смес един път на ден. Не забравяйте обаче, че само с оцет няма да може да отслабнете, но той ще бъде чудесна помощ при диети и упражнения.



Домашен ябълков оцет като добавка в кухнята

Домашно приготвеният ябълков оцет също ще бъде вкусна добавка към много ястия. Можете да го използвате при приготвяне на сосове и салати. Благодарение на него ще подобрите вкуса на вашите ястия.



Как се прави домашен ябълков оцет?

За да направите домашен ябълков оцет, сложете килограм кори и семки в буркан или друг съд. След това, в литър топла вода, разтворете две супени лъжици захар и ги изсипете върху ябълковите кори. Смесете добре. Покрийте буркана с марля или ленена кърпа и го завържете с конец или ластик. Оставете настрана за 4-6 седмици на топло и сухо място. Разбърквайте сместа всеки ден, когато пяната изчезне, това означава, че домашният ябълков оцет е готов. Сега е достатъчно да го изсипете в бутилка и да я затворите плътно.

Четете още: Какво се случва, ако не правите почивки, докато пишете на компютъра