Автор
Ива Петрова

Никакъв Инстаграм за момичета под 18 години!

Доктор Макс Пембъртън е психиатър и изтъкнат специалист на Националната служба по здравеопазване на Великобритания. Като практикуващ лекар всеки ден се сблъсква със случаи на психични разстройства при подрастващи. За това той вини най-вече социалните мрежи и респективно Инстаграм.

„Социалните мрежи извращават и изкривяват умовете на цяло поколение млади хора, и правят и пари от това“, пише доктор Пембъртън за Daily Mail.



Специалистът пояснява, че дълги години е работил с хора, страдащи от разстройства на хранителното поведение – и всеки един от стотиците тинейджъри, минали през клиниката му, е казал, че именно социалните мрежи са били един от факторите, които са го подтикнали към анорексия или булимия.

„Проблемът е, че социалните мрежи създават свръхкритична среда, ако говорим за външен вид. Това като нищо може да стане причина за хранителни разстройства“, казва доктор Пембъртън.

Но анорексията не е единственият проблем. Социалните мрежи имат и общ разрушителен ефект, който съсипва самооценката на подрастващите. Огромният брой нереалистично идеални тела, с които е пълен Инстаграм, срива до нулата увереността на тинейджърите в себе си – най-вече на момичетата.



„Обезпокоени сме от сцените на насилие във филмите, но социалните мрежи не ни тревожат, струват ни се безобидни. Човек може да се регистрира в такава още на 13 години, но според мен летвата трябва да се вдигне до 18 години“, твърди специалистът.

Пембъртън подчертава, че младежите на възраст от 14 до 18 години са особено загрижени за външния си вид и за това как ги възприемат връстниците им. Подрастващите се сравняват с чуждите снимки и се изпълват с чувство за непълноценност и тревога. Момичетата се опитват да отслабнат на всяка цена, момчетата започват да се блъскат със стероиди, за да имат мечтания мускулен релеф. И в резултат се получава епидемия от юношески депресии.

„Проучвания сочат, че Инстаграм е една от най-лошите социални мрежи от гледна точка на влиянието ѝ върху психичното здраве. Всичко се дължи на откъснатостта от реалния живот на снимките, които се публикуват в тази социална мрежа. Инстаграм е съставен от измислени, обработени до неузнаваемост изображения, изопачени само за кликове и лайкове. А подрастващите вярват, че тези снимки са реални, че техните кумири никога няма да им пробутат и продадат лъжи“, казва доктор Пембъртън.

Според психиатъра в Инстаграм няма място за момичета на под 18 години. Все пак девойките са загрижени за външния си вид много повече от младежите. Пембъртън смята, че в такава токсична среда като социалните мрежи е практически невъзможно подрастващ да сформира адекватна самооценка.

Четете още: Алекс Петканова отвя Ни Ло в Инстаграм: Вижте колко печелят родните инфлуенсъри