Има храни, от които се пълнее. Има храни, които не са вкусни. Но има и такива, които са отровни и могат да бъдат смъртоносни. Ето някои от тях и не ги забравяйте, ако се почитатели на екзотичните ястия.

Фугу (Шимоносеки, Япония)

Фугу е риба, чийто черен дроб и вътрешности съдържат смъртоносни количества от отровното вещество тетродоксотин, срещу което все още не е създадена противоотрова. Всеки готвач на фугу в Япония, който вече си е изградил име, обаче ще се опита да остави точно толкова отрова, колкото е необходима, която клиентът да усети на езика си и да остане доволен от вкуса, който според кулинарни корифеи зависи именно от тетродоксотина. Преди 30 години рибата фугу разбуни духовете в Япония, след като известния актьор Бандо Мицугоро почина, след като беше ял именно такава риба. Ако искате да рискувате живота си, можете да посетите град Шимоносеки в Западна Япония, където няма известни смъртни случаи на хора, които са яли фугу.

Аки (Ямайка)

Жителите на Ямайка са популярни не само с регето и употребата на някои субстанции за пушене, а и с интересната си кухня. Именно там се отглежда и консумира вкусния, но опасен плод аки. Въпреки че е богат на витамини и протеини, ако плодът бъде изяден, преди да е напълно узрял, той пречи на освобождаването на глюкоза от черния дроб, което бързо понижава кръвната захар на човек и води до силно прилошаване или дори смърт.

Гигантска жаба Bullfrog (Намибия)

Защо да се задоволявате с жабешки бутчета във Франция, когато можете да хапнете цялата жаба в Намибия? Гигантската жаба Bullfrog е деликатес в тази африканска държава, но трябва да бъде консумирана в конкретно време. Хората често биват съветвани да ядат такива жаби "след третия дъжд" или когато жабите започнат да квакат и да се размножават. В противен случай е много възможно да се стигне до бъбречна недостатъчност, която местните наричат ошитеката.

Сан Нак Джи (Южна Корея)

Не се изисква изключително сложна подготовка за приготвянето на сан нак джи (суров малък октопод) – октоподът се разчленява, сервира се със сусамово масло и се поднася. Ако се приготви бързо (както правят много от южнокорейските главни готвачи), много от неговите пипала все още мърдат и не биха се поколебали да използват своите вендузи, ако се опитате да ги преглътнете. Трябва да дъвчете много усърдно, преди да рискувате да погълнете нещо потенциално опасно. Въпреки "тръпката", много чужденци, които са опитвали това ястие, твърдят, че то има блудкав вкус и е повече жилаво, отколкото вкусно.

Маниока (Африка и Южна Америка)

Листата и корените на маниоката съдържат изненадващо високо количество цианид. Маниоката всъщност е тропически зеленчук, произхождащ от Южна Америка, но е популярен и в Африка особено заради своя сок, след чиято фермантация се прави напитка, наречена пивари. Въпреки специфичната обработка на зеленчука за получаването на пивари, всеки начин на консумация може да предизвика натравяне.

Касу Марзу (Италия)

Сиренето Касу марзу на практика е незаконно в по-голяма част от Италия, а мнозина го считат повече за боклук, отколкото за храна. Въпреки това приготвянето му е толкова педантично, колкото и на изтънчен десерт. Сирене от овче мляко се оставя да ферментира. По време на процеса определен вид мухи снасят яйцата си върху сиренето, които впоследствие се превръщат в ларви. Тези ларви размекват сиренето достатъчно, за да бъде готово за консумация. Касу Марзу обаче трябва да се яде, докато ларвите са живи, за да избегне натравяне. Така че преценете сами дали бихте се жертвали да пробвате именно този "деликатес".

Кървави миди (Шанхай и Китай)

Повечето хора си мислят, че можем да се заразим с вирусен хепатит например чрез сексуален контакт, а не от храна. Лошата новина е, че това е съвсем реалистично да се случи, ако си направим екскурзия до Шанхай и си поръчаме т.нар. "кървави миди". Въпреки че те са считани за един от по-вкусните китайски деликатеси, начинът, по който се подготвят в Шанхай, включва бързото им варене, което оставя много вируси и бактерии, в това число хепатит A, E, тиф, и дизентерия.

Четете още: Заповядайте на една околосветска закуска