През последното десетилетие ботоксът се превърна в един от най-верните съюзници на известните и по-малко известни в упоритата им битка с времето. Оказва се обаче, че ботулиновият токсин може да се похвали и с друга положителна черта.

Проучване на американски учени, цитирани от "МедикълЕкспрес", сочи, че инжектирането с ботокс може значително да намали стреса и тревожността.

И това не е всичко! Безспорно ботоксът е известен с приложението си в козметината хирургия, но освен че изглажда бръчки, инжектирането с него се прилага и при лечение на мигрена, мускулни спазми, прекомерно изпотяване и дори изпускане на урина.



Сега обаче учени от факултета по фармация и фарцевтични науки в университета на Калифорния - Сан Диего, заедно с двама колеги от Германия, са открили и нова възможна употреба на ботокса благодарение на базата данни на Американското управление за контрол на храните и лекарствата.

Там информация за наблюдаван ефект от терапия с ботокс по различни причини са подали близо 40 000 души, подложили кожата си под влиянието на ботокса.

Според анализа от данните, публикуван от авторите на проучването в сп. "Сайънтифик рипортс", сочи, че хората, на които се инжектира ботокс в четири различни точки на тялото, са съобщили за много по-ниски нива на тревожност в сравнение с пациенти, които използват друга терапия за същите заболявания като третираните с ботокс.



"Множество разнообразни странични ефекти от терапии се докладват в службата за контрол на храните и лекарствата и основната цел за това обикновено е да се разкрият вредни странични ефекти, които не са били инедтифицирани при клиничните проучвания", споделя д-р Рубен Абагян, преподавател по фармация. "Нашата идея обаче бе различна. Какво ще стане, ако направим точно обратното? Защо да не открием благоприятни странични въздействия?", допълва той.

Въз основа на прегледаните от Абагян и екипа му база данни за отсъствие или намалена честота на тревожност и свързаните с него разстройства, които те сравнили с информация от контролна група при терапия с ботокс, учените достигнали до интересен извод.

В търсенето на статистически значими различия между използващите ботокс и пациентите, лекуващи същите състояния с други терапии, бил приложен математически аргоритъм.

Съобщенията за тревожност били от 22 до 72 на сто по-малко при пациентите, третирани с ботокс за четири от осем заболявания и места на инжектиране - лицеви мускули с козметична цел, мускули на лицето и главата за мигрена, горни и долни крайници за мускулни спазми, мускули на врата за тортиколис (извита шия).

Тревожните разстройства са най-разпространеният клас психиатрични разстройства, сочат данни от национално проучване в САЩ, проведено между 2001 г. и 2003 г. Според тях 32 на сто от населението на САЩ е засегнато отрицателно от тревожност в някакъв период от живота си и лечението е неефективно при около една трета от засегнатите. Ето защо специалистите търсят и други терапевтични възможности.

Четете още: 5 причини да пиете повече червено вино