Ново 20: Лекарство за холестерол премахва Ковид-19 за по-малко от седмица

Откакто новият коронавирус превзе света, медицината неуморно търси лек срещу него. Вече научихме за опити с лекарства против малария и високо кръвно, дори и за антидепресанти, а сега учените излязоха с ново 20. Ще борим симптомите с лекарство за понижаване на холестерола.

Лекари открили, че активната съставка фенофибрат, която е позната на пазара от десетилетия, може значително да облекчи симптомите на Ковид-19 и дори да го пребори за по-малко от седмица. Според медиците, стигнали до това откритие, лекарството може да бъде изпробвано най-успешно, когато настъпи втората вълна на вируса и по всяка вероятност, ако то наистина се окаже толкова ефективно, заболяването няма да представлява смъртна заплаха, а ще бъде обикновена настинка.



В момента се разработват и варианти за ваксина, но според някои учени тя може да предпази човек само за няколко месеца и не е трайно решение на проблема. Ето защо възлагат големи надежди на лекарството, което съдържа фенофибрат и което може да неутрализира симптомите в рамките на по-малко от седмица.



Четете още: Директорът на Пирогов: На трето място сме в ЕС по възможност да се заразиш от коронавирус