Ново проучване: 1 от всеки 6 хоспитализирани са неваксинирани бременни жени

Един от всеки шест пациента, хоспитализирани след зараза с Ковид-19, са бременни, неваксинирани жени, сочи ново проучване на спешната медицинска помощ в Англия.

Експертите добавят още, че състоянието на тези жени е критично и лекарите се борят за живота им. Изследването е проведено въз основа ситуацията в болниците в периода между юли и септември тази година. Сред неваксинираните са както тези без всякаква имунизация и тези, които са получили само една доза от ваксината.

Публикувана е и статистика с цел окуражаване ваксинирането сред бременните жени, тъй като заразата с Ковид-19 може да навреди както на здравето на бъдещата майка, така и на плода.

"Изследванията са още едно доказателство, че ваксините наистина могат да ни спасят в този тежък момент. И да ни предпазят от животоспасяващо лечение в болница", отбелязва д-р Жаклин Дънкли-Бент.

Докторите разкриват още, че бременните жени могат да се имунизират във всеки период от бременността и че рисковете за тези, които не го направят са големи. Затова съветват да бъдат ваксинирани възможно най-скоро.

Д-р Едуард Морис, президент на Кралския колеж по акушерство и гинекология обръща внимание на бъдещите майки да вземат предпазни мерки срещу Ковид-19 и ваксинирането да бъде техен приоритет. Той отбелязва, че имунизацията при бременните жени трябва да бъде приоритет номер едно.

Според лекарите заразата с Ковид-19 при бъдещите майки може да доведе до последствия като затруднено дишане, гестационен диабет и понижаване на белите кръвни тела. Затруднения при дишането може да получи и бебето след раждане.

Специалистите споделят още, че разбират недоверието на майките и хилядите въпроси, които си задават около имунизацията и затова съветват да потърсят информация от сигурни източници и медицински лица.

Четете още: Можем сами да си изработим силен имунитет. Ето чрез кои 9 най-важни природни продукта