Орехите понижават кръвното и холестерола

19 януари 2012 | 13:29
4190
2
2

Редовната употреба на орехи трябва да бъде важна част от здравословното хранене, считат испански учени. Резултатите от тяхното изследване показват, че това има положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане и нивото на холестерола.

Статистиката сочи, че около 25% от хората страдат от метаболитен синдром, който причинява наднормено тегло и повишаване на холестерола и захарта в кръвта. “Средиземноморската диета, която включва много зеленчуци и плодове, в това число и орехи, значително подобрява състоянието”, твърдят испанските учени, цитирани от изданието Archives of Internal Medicine.

Специалистите са изследвали в продължение на 1 година над 1200 души, страдащи от проблеми в обмяната на веществата. Участниците са били разделени на 3 групи: първата е получавала съвети за последиците от употребата на нискомаслена храна, втората – редовни лекции за ползата от средиземноморската диета (повече плодове и зеленчуци, по-малко млечни храни и червено месо), а третата е била информирана за всичко, посочено по-горе, но е получавала и една порция от 300 г орехи дневно.

   

Резултатите след година са показали, че сред хората от първата група 2% са успели да преодолеят проблемите си с обмяната на веществата, във втората този процент е бил 6,7, а в третата най-висок – 13,7. При тях е било констатирано и значително намаляване в нивата на кръвната захар и холестерола, пишат от zdrave.bg

Ползата от употребата на орехи е очевидна”, коментират учените, “Както е известно метаболитните промени увеличават съществено риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт”.

(платено съобщение)

Още по темата

Коментари

2 Ebere
  17 март 2012 | 21:50 отговор
 

Thanks for the insghit. It brings light into the dark!

 
1 Kader
  17 март 2012 | 04:04 отговор
 

Real brain power on display. Thanks for that anwser!

 

Добави Коментар