Мишките, получавали орехи всеки ден с храната си, се оказаха много по-малко застрашени от рак на гърдата, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

Eкипът на Илейн Хардман от университета "Маршал" сравни ефекта от типичната храна и от добавянето на малко орехи през целия живот на мишките, още от зачеването.

Използваното количество дневно е равно на 50-60 гр за хората. Честотата на поява на рак на гърдата при мишките от групата с орехова дажба е намаляла два пъти в сравнение с тези на обикновена храна. Освен това броят на туморите и размерът им в първата група е значително по-малък.

Генетичният анализ разкри, че орехите променят активността на много гени, които са свързани с рак на гърдата както при мишките, така и при хората.

Ефектът не може да се обясни само с противораковото действие на омега-3 мастните киселини. За намаляването на растежа на туморите допринася и увеличаването на вит. Е в храната.