Автор
Ева Григорова

Pfizer започна късно изследване на хапче, което предотвратява ковид

Pfizer, която заедно с BioNTech създаде първата одобрена ваксина срещу ковид, е на път да направи нов пробив.

Компанията съобщи, че вече е започнала проучване в късна фаза на лекарство, което има потенциала да предотврати развитието на ковид при хора, които са били изложени на вируса. Хапчето носи названието PF-07321332 и принадлежи към класа на протеазните инхибитори. Идеята на лекарството е да инхибира ензим, който коронавирусът използва, за да се репликира в човешките клетки.

В момента от Pfizer се конкурират с други фармацевтични компании, сред които са американската Merck & Co и швейцарската Roche Holding AG, за създаването на първото подобно хапче срещу коронавирус.



Досега протеазни инхибитори са били използвани при третиране на патогени, причиняващи ХИВ и хепатит С.

"Ако е успешна, смятаме, че тази терапия би могла да помогне за ранно спиране на вируса - преди да е имало възможност той силно да се репликира, като лечението има потенциал да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били изложени на Covid-19, и да предотврати появата на инфекция при други", посочи Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.



В проучването ще се включат 2,660 участници, на възраст над 18 г., които живеят в същото домакинство с човек, който има доказани симптоми на ковид инфекция. На част от тях ще бъде дадено разработваното хапче, а на друга плацебо такова. Половината от тях ще получат и ниска доза ритонавир (ritonavir) за предотвратяване на коронавирусна инфекция. Ритонавир е по-старо лекарство, което е широко използвано в комбинирани лечения за HIV инфекция.

Доброволците ще трябва да приемат хапчетата два пъти дневно за период от 5 или 10 дни. Учените ще изследват възможността създаденото лекарство да предотврати появата на ковид симптоми до 14 дни след контакт със заболял от вируса.



По-рано този месец фармацевтичните компании от Merck и Ridgeback Biotherapeutics заявиха, че са започнали да записват пациенти в късен етап на изпитване на експерименталното им лекарство молнупиравир (molnupiravir) за превенция на инфекция с Covid-19.