Pfizer започна късно изследване на хапче, което предотвратява ковид

01 октомври 2021 | 02:32
1428
1
Getty Images/ Unsplash
1

Pfizer, която заедно с BioNTech създаде първата одобрена ваксина срещу ковид, е на път да направи нов пробив.

Компанията съобщи, че вече е започнала проучване в късна фаза на лекарство, което има потенциала да предотврати развитието на ковид при хора, които са били изложени на вируса. Хапчето носи названието PF-07321332 и принадлежи към класа на протеазните инхибитори. Идеята на лекарството е да инхибира ензим, който коронавирусът използва, за да се репликира в човешките клетки.

В момента от Pfizer се конкурират с други фармацевтични компании, сред които са американската Merck & Co и швейцарската Roche Holding AG, за създаването на първото подобно хапче срещу коронавирус.



Досега протеазни инхибитори са били използвани при третиране на патогени, причиняващи ХИВ и хепатит С.

"Ако е успешна, смятаме, че тази терапия би могла да помогне за ранно спиране на вируса - преди да е имало възможност той силно да се репликира, като лечението има потенциал да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били изложени на Covid-19, и да предотврати появата на инфекция при други", посочи Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.



В проучването ще се включат 2,660 участници, на възраст над 18 г., които живеят в същото домакинство с човек, който има доказани симптоми на ковид инфекция. На част от тях ще бъде дадено разработваното хапче, а на друга плацебо такова. Половината от тях ще получат и ниска доза ритонавир (ritonavir) за предотвратяване на коронавирусна инфекция. Ритонавир е по-старо лекарство, което е широко използвано в комбинирани лечения за HIV инфекция.

Доброволците ще трябва да приемат хапчетата два пъти дневно за период от 5 или 10 дни. Учените ще изследват възможността създаденото лекарство да предотврати появата на ковид симптоми до 14 дни след контакт със заболял от вируса.



По-рано този месец фармацевтичните компании от Merck и Ridgeback Biotherapeutics заявиха, че са започнали да записват пациенти в късен етап на изпитване на експерименталното им лекарство молнупиравир (molnupiravir) за превенция на инфекция с Covid-19.

 

Още по темата

Коментари

1 Бивш от НСГП
  01 октомври 2021 | 09:48 отговор
 

Григорова, че вчера до полунощ ми бе я мобилните за интернет от хакнатио талибанфонче па са немам грам МB за мобилен интернет чрез бившо хенди или мтел па имам нет, че неква Абсолютна Мистика се получава. Ай за бай ставри, милена велба и ани салич.

 
 
Бивш от НСГП
01 октомври 2021 | 09:50

!!! надежда дойчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА. Георгиева, че я на снимка видим един Брутално Грозен и Зъл Смрадлив Чистокръвен Мангал БЕ.

 
Бивш от НСГП
01 октомври 2021 | 09:51

Че Григорова.

 
Бивш от НСГП
01 октомври 2021 | 09:52

Григорова, че сигур съм скачен на некой спутник извън земна орбита щом има нет.

 
Бивш от НСГП
01 октомври 2021 | 09:56

Григорова, изглежда че наша "надка" воистина е много злобно и много гадно и много отмъстително, че наша "надка" е също така много и яростно самовлюбен БЕ.

 
Бивш от НСГП
01 октомври 2021 | 09:58

088867??67 - наша "надка" помни.

Добави Коментар