Автор
Ева Григорова

Пийте до дъно: Изненадващата причина защо трябва да пиете вода преди важен разговор

Непрекъснато чуваме и четем за това колко е важно да пием вода, за да поддържаме тялото си здраво и то да се детоксикира. Днес обаче ще ви разкрием още една причина, поради която хидратацията е изключително важна, която вероятно ще ви изненада.

Времето преди важен разговор или среща може да се стори тежко на всеки човек. Може да се чувствате нервни или стресирани и да искате да сте сигурни, че ще можете точно и ефективно да изразите своите мисли и чувства. Един добър начин да се успокоите е да изпиете чаша вода. Освен че е ефективен начин да се успокоите, пиенето на вода преди важен разговор или събитие е страхотна идея, защото дори лекото обезводняване може да повлияе негативно на настроението, когнитивните способности и вниманието ви.



Като се има предвид, че около 55-60 процента от човешкото тяло се състои от вода, пиенето на достатъчно H2O е ключова част от цялостното здраве на всеки един от нас. Адекватната хидратация е необходима на тялото, за да изпълнява важни функции, като изхвърляне на отпадъци чрез ходене до тоалетна, регулиране на телесната температура, “смазване” на ставите и защита на чувствителни тъкани като гръбначния мозък например. Изследванията показват, че дори лека дехидратация може да повлияе негативно на настроението и способността за ясно мислене.

Водата съставлява 75 процента от масата на мозъка, така че е важно да бъдете достатъчно хидратирани, за да му помогнете да изпълнява всички свои функции. Дехидратацията причинява редица негативни ефекти, като главоболие, световъртеж и умора. Всички процеси в мозъка се нуждаят от вода, така че по същество той няма как да функционира оптимално без подходящи нива на хидратация. Освен това дехидратацията може да повиши нивата на кортизол - в организма хормона, свързан със стреса.

Проучване, проведено през 2018 г., публикувано в списанието Medicine & Science in Sports & Exercise, установи, че дехидратацията влошава когнитивното представяне, особено при задачи, които изискват внимание и двигателна координация. Докато вършите ежедневните си задачи, губите вода чрез множество дейности, включително изпотяване, пишкане, плач, дори и дишане. Ако не възстановите тези загубени течности, като пиете достатъчно вода всеки ден, рискувате да се дехидратирате.



Хидратирането преди разговора може да ви помогне да се поставите организма си във възможно най-доброто психическо състояние за разговор. Отпиването на вода по време на разговор също не е лоша идея, тъй като спирането по време на разговор ви дава известно време да обработите и съберете мислите си и може да бъде полезен инструмент в моментите, в които разговорът стане малко по-емоционален или интензивен.Така че - пийте до дъно!