Топлите страни крият едно истинско съкровище и то се нарича „макадамия“. Това е най-скъпата ядка в света, която някога е била основна прехрана за австралийските племена. Днес обаче тя е изключително ценна, а цената на 100 гр от нея се равнява на един засищащ обяд. Но не можем да ѝ се сърдим, защото е толкова вкусна и в същото време полезна за нас.

Най-голямото предимство на макадамията е съдържанието ѝ на палмитолеинова киселина. Тя е изключително полезна при хора с метаболитни проблеми и дори при диабетиците. В ядката се съдържат и витамините В1, В2, В5, В6, В9, витамин С, мед, желязо, калций, цинк, фосфор и много други незаменими за човешкия организъм витамини и минерали. В макадамията има и немалко аминокиселини, протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и мастни киселини. Всички тези съставки съдействат за забързването на метаболизма и прочистват организма от токсините. Също така трябва да знаете, че австралийският орех е и много калоричен.



В кои случаи е препоръчително да консумирате повече макадамия?

Добре е да наблегнете върху тази ядка като лекарство, ако имате спад на имунитета, при доброкачествени и злокачествени образувания, ако страдате от проблеми със сърцето или с костите. Също така се препоръчва при жени в менопауза и при всички, които имат хормонален дисбаланс. Подходяща е за мъже с еректилна дисфункция, също така и за диабетици и хора с инфекциозни заболявания. За хора, които страдат от депресия. Тази ядка е мощен противовъзпалител, а редовната ѝ консумация е обещание за дълъг живот без болки в ставите, без главоболие и проблеми със захарта.

Маслото от макадамия също е полезно за човешкия организъм. То е отлично средство за поддържане на кожата мека и еластична, за предпазване от слънчевите лъчи, за хидратация, срещу дерматологични проблеми. Общо взето маслото от макадамия е известно като австралийския еликсир на младостта.

Освен обаче множеството положителни си черти, този орех си има и своите недостатъци.

Всъщност, ако го консумирате в разумни граници, няма да ви се случи нищо лошо. Но в случай, че прекалявате с тази вкусна ядка, може рязко да напълнеете, защото е много калорична. Затова не я консумирайте всеки ден и я хапвайте в малки количества. Друг важен съвет: Не я давайте на детето си, преди то да е навършило 3 години.

Макадамията може да ви бъде верен спътник по пътя към перфектното тяло

Стига да я консумирате умерено, както вече споменахме. Причината за това е, че макадамията може да засили метаболизма ви и да подобри обменния процес. Тя е достатъчно засищаща и наситена на мазнини и поради тази причина не усещате глад за сладки изкушения и тесто. Възстановява чревната флора, стабилизира нервната система и ни изпълва с енергия.



Не е желателно да консумирате повече от 100 гр макадамия наведнъж. Добрата новина е, че можете да я откриете почти навсякъде – и в пекарните за ядки, и в супермаркетите. Ако сте си закупили по-голямо количество, можете да я съхранявате в хладилника в затворен съд.

Четете още: Какви здравословни проблеми издават ръцете ви