Ползите от консумирането на сурови ядки и семена са многобройни, тъй като са източник на богата гама полезни вещества. Но освен подбора на хубави ядки има начин да помогнем на тялото ни по-лесно да ги усвои чрез лека обработка. Простото накисване във вода не само подобрява вкуса на ядките, но и остранява някои вредни техни съставки.

Накисване на ядки и семена

Ядките и семената са направени от природата твърди и устоичиви, което затруднява тяхното консумиране. Много суровоядски рецепти обаче включват сурови ядки.

Те изискват продължително дъвчене, а дори и тогава част от тях остават недобре смлени. Много важно е първоначалното раздробяване на ядките да става в устата, където те да бъдат стрити добре преди да попаднат в стомаха. Нераздробените ядки не могат да се смелят от храносмилателната система, а съдържащите се вещества да бъдат усвоени напълно. Най-лесно ядките могат да се “подготвят” чрез просто накисване във вода за определено време. Така те омекват, лесно биват сдъвквани или смлени съвсем гладко в пасатор.

Дали накисването променя вкуса на ядките?

Една от най-добрите последици от накисването на ядките е тази, че повечето придобиват много по-богат и наситен вкус. Те се накисват, а после водата се изхвърля, като накиснатите ядки се измиват още веднъж с чиста вода. Орехите и бадемите много бързо оцветяват водата в кафяво дори и след 20 минути, а след няколко часа от тях е паднал голяма част от праха, остатъка от танините, съдържащи се в обвивките, вследствие на което вкусът им е станал много сладникав и мек. Бързо ще забележите, че накиснатите орехи нямат стипчив привкус. Това се дължи на отмитите танини, които така или иначе не са толкова полезни. Важно е да се знае, че водата в която сме киснали ядки се изхвърля след това, а не се използва за пиене или в готварски рецепти.

Четете още: Не спират да ядат, а са слаби - що е то?

Какви са ползите от накиснатите ядки и семена?

Освен омекване и по-добри вкусови качества, накисването има и други ползи за ядките – то засилва активността на доста полезни ензими, увеличава се абсорбцията на хранителните вещества, както и лесната смилаемост на храната съдържаща ядки. След като бъдат накиснати в ядките започва процес на покълване, което значително подобрява хранителния им профил. Ядките се накисват само ако са без черупки. Някой по-мазни и меки ядки като макадамия и бразилски орех не се нуждаят от толкова продължително киснене, но то се препоръчва, ако ще ги използваме в пасирани пасти и дипове.

Как точно да киснем ядките?

Преди всичко трябва да имаме ядки освободени от черупки и добре почистени. Времето за киснене е различно и варира от 20 минути до 2-3 часа, дори и повече, ако ядките са оставени във вода в хладилника. Правилото е просто – по-твърдите ядки се киснат по-дълго време. Но дори и 20 минутното бързо накисване върши много добра работа, ако се нуждаете от наистина по-полезни ядки за салата. Иначе може да си подотвяте нужните ядки ден преди да ги консумирате, като ги оставяте в затворен стъклен съд накиснати в хладилника. Не е добре да ги държите в пластмасови съдове, още по-малко в метални.

Много кулинари имат цяла гама от накиснати ядки в кухнята си и така са им под ръка, когато им потрябват за салата или ястие. Ако сте решили да имате такива, може да ги поддържате дни наред, но е важно да сменяте водата им ежедневно, за да не се развалят, както и да ги използвате в обозрим период преди да са покълнали напълно или да е започнал процес на ферментация.

Накиснатите ядки могат да се консумират без да се подправят или да им се добавят други съставки, както и да участват в салати, дипове, десерти, пълнозърнести закуски или сурови торти, пишат от vivata.bg.

Четете още: Диетично и здравословно: Сурова морковена торта