Автор
Теодор Муховски

Учени установиха кои хора никога не трябва да пият кафе. В списъка ли сте?

За много от нас сутрешното кафе е един от най-приятните моменти от деня. Въпреки това, както показват изследванията, не всеки може да употребява вкусната напитка.
Кой трябва да го избягва? Проверете дали не спадате към някоя от тези групи.


Въпреки че пиенето на кафе намалява риска от рак на простатата, сърдечна недостатъчност, загуба на слуха и дори помага при отслабване, диетолозите предупреждават, че то може да повлияе и негативно на някои от нас. Нека проверим кой е в списъка на хората, които не трябва да консумират кафе.



Хора, които се борят със синдром на раздразнените черва. Кофеинът в кафето може да повлияе на честотата на диарията, често срещан проблем за хората с IBS. В тези случаи диетолозите съветват да избягвате кафето и други кофеинови напитки.

Кофеинът може да повиши и налягането в очите. Ето защо хората, които се борят с глаукома, трябва да изключат кафето от диетата си.



Свръхактивен пикочен мехур в комбинация с кафе е проблем. Кофеинът увеличава честотата на уриниране. Това важи особено за хора, които не го консумират редовно.

Сърдечно заболяване, като аритмия, е друго противопоказание за кафе и кофеинови напитки.
Кофеинът може да причини временно повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Ако имате проблеми с кръвоносната система, струва си да се консултирате с лекар за употребата на сутрешното кафе.



Бременните жени също трябва да избягват прекомерната употреба на кафе. Лекарите и диетолозите съветват ограничаване на кофеина по време на бременност до 200 милиграма на ден. Кофеинът може да причини преждевременно раждане и също така има да има негативен ефект върху телесното тегло на новородено бебе. Препоръчително е да избягвате кафето по време на кърмене, тъй като консумацията му може да доведе до дехидратация.

По същия начин хората, страдащи от безсъние и други нарушения на съня, не трябва да консумират стимулиращи напитки подобни на кафе. Кофеинът повишава нивата на тревожност при хора, които са склонни към пристъпи на паника. Има много признаци, че кофеинът може също да повлияе и на честотата на припадъците.



Четете още: Внимание: Tези сутиени причиняват затлъстяване и рак