Автор
Woman.bg

Повече смях - за дълголетие и други хубави неща!

Експерименти със смеха провеждат лекари от цял свят. Те са открили, че смехът:

- Развива дихателните органи
Когато се смеем, вдишванията са дълги и дълбоки, а издишванията - напротив, кратки и силни. В резултат на това от белите дробове излиза целият застоял въздух, те се пречистват, а мускулите на дихателните органи укрепват. Освен това чрез смеха свикваме, както се казва, „да дишаме с пълни гърди“.

- Защитава сърцето и кръвоносните съдове
Когато сте в мрачно настроение, напрегнати или в депресия, се увреждат ендотелините на кръвоносните съдове – това са клетките, които регулират кръвопотока. Кръвоносните съдове отслабват, в тях с лекота се образуват холестеринови тромби, които са взеизвестен причинител на атеросклероза и инфаркт. Според проучванията, сърдечноболните преди заболяването си са се смеели два пъти по-рядко от връстниците си.



- Укрепва имунната система
При смях се увеличава производството на антитела, борещи се с вирусите и бактериите. Весел човек не го хваща болест, а дори и да го хване, той не изпитва страх от заболяването, лечението му и затова оздравява много по-бързо от мрънкалата.

- Успокоява болката

Ендорфините, които се отделят при смях, действат като обезболяващо средство. Освен това смеещият се човек се разсейва от болката и просто забравя за нея.



- Регулира кръвното налягане
При хипертоници след 10 минути смях кръвното налягане се понижава с 10-20 мм., а хипотониците - напротив, спират да усещат слабост и световъртеж.

- Оправя настроението и премахва стреса
Когато се смеем, се чувстваме щастливи. След смях настроението ни рязко се променя от лошо към добро. Освен това по време на смях се понижават нивата на хормоните на стреса – кортизол и адреналин.



- Отпуска ни
Когато се смеем, ние се напрягаме донякъде физически, а след смеха отпускаме мускулите. Смята се, че 1 минута искрен смях замества 45 минути дълбока релаксация.

- Спомага за дълголетие
Кислородният обмен при смях се увеличава до 4 пъти, също толкова се активизират и физиологичните процеси в организма. Затова лекарите наричат смеха „вътрешно бягане в тръс“. Искреният смях може като нищо да замести фитнес тренировка – при него се напрягат мускулите на врата, гърба, корема и даже на краката! 10 минути смях изгарят толкова калории, колкото се съдържат в 5 шоколадови бонбона, и осигуряват същото натоварване като карането по равно на велосипед.



- Повишава работоспособността
Лицевите мускули се разтягат, изпращат сигнал в мозъка и засилват кръвообращението. Умът се избистря, вниманието се изостря и взимането на решения става по-бързо.

- Спомага за общуване и сприятеляване, осигурява здрава и приятна атмосфера на работа и у дома
Учените смятат, че в човешкия мозък има неврон, който разчита информацията от лицата на околните хора и ни кара подсъзнателно да копираме тяхното изражение. Следователно веселият и усмихнат човек предизвиква усмивки насреща. Когато обстановката в офиса е весела, служителите охотно прекарват повече време на работа и се трудят с интерес и на сто процента. Веселите хора разрешават семейните конфликти по-бързо и по-леко.



10 начина да се лекувате със смях

1. Слушайте сутрин весела музика.

2. Гледайте повече хумористични предавания и комедии.

3. Ходете на смешни представления и изложби.

4. Четете вицове и хумористични книги.

5. Намерете си весели приятели и прекарвайте повече време с тях. Избягвайте общуването с песимисти и мрачни хора.



6. Ако често се мръщите, докато си говорите с някого, подпрете челото си с ръка и не позволявайте на кожата си да се сбръчка. Така ще се отървете от този вреден навик.

7. Ако сте тъжни, усмихнете се насила. Мускулите ще подадат сигнал към мозъка и наистина ще се разведрите. Дори и една проста усмивка стимулира отделянето на ендорфини.

8. Научете се да виждате смешното във всякакви ситуации, дори и в неприятните.

9. Ето една ефективна техника – ако някой ви е ядосал много, например началникът ви, представете си го в смешна или нелепа ситуация. Например как го замеряте в лицето с торта или как той пада в мръсна локва по бял костюм. Гневът ви веднага ще се изпари.

10. Всеки ден изпълнявайте вкъщи йога асана на смеха. Легнете по гръб и започнете да въртите крака, все едно карате колело. Движете и ръцете си по същия начин и започнете да се смеете. Въртете крайниците толкова енергично, колкото можете, и се смейте на глас не по-малко от 30 секунди. После се отпуснете.



Смехотерапията не е подходяща за:

- бременни жени;
- хора, страдащи от херния, хемороиди и заболявания на очите;
- болни в следоперативен период.

Четете още: Учени доказаха - децата ни карат да се усмихваме повече