Автор
Кипра Хубенова

Промяна в болничните: Майки, какво губите от това?

Безотговорно ли е да бъдеш болен, работещ човек? Изглежда, че да. Заслужаваме ли разбиране от работодателите и държавата, ако сме си позволили „лукса“ да не се почувстваме добре и представляваме заплаха за здравето на колегите ни? Ами ако някой ни е заразил на работното място? Май не. Или поне не според новостите в закона, касаещи болничните – тема, която навлезе ударно в медиите през последните 24 часа. Във вчерашния мрачен следобед научихме още по-мрачната новина, че първият ден от болничния вече ще бъде изцяло за сметка на работещия. Нито работодателят, нито държавата ще имат задължението да плащат. А каква е причината за това? Прекомерната злоупотреба с болничните. Всъщност може би ще бъде по-удачно, ако си позволим да цитираме г-жа Менда Стоянова:

„Само за няколко години броят на дните в болнични са се увеличили драстично повече от два пъти. В момента имаме 18 млн. болнични дни. 638 млн. лв. се плащат за болнични. Това е три пъти повече от преди пет години. Нали разбирате, че ако кривата продължава да расте, след 5 години просто няма да остане кой да работи.“



Изглежда, че много от нас обичат да се разболяват или поне на документи, нали? Това няма нищо общо със замърсения въздух, който дишаме, или със стреса, който ни носят ангажиментите в работата, нали? Болен си – плащаш. Плащаш си за лекарства, за преглед и на всичкото отгоре си в тежест на работодателя. Но все пак имаш хуманно отношение към колегите си и си оставаш вкъщи, за да не им подариш някой-друг вирус.



При съобщаването на новината възникна един съвсем логичен въпрос – ще има ли изключения и майките ще бъдат ли губещи в тази ситуация?

Бързо бе пояснено, че законът ще допуска изключения и те са две – при отглеждане на дете и при трудова злополука. Само в тези два случая болничните със сигурност не можели да бъдат фалшифицирани. Значи лъч светлина в тунела все пак има, но нека бъдем искрени, поне за момент. Наистина ли и тези болнични не могат да бъдат фиктивни?

Каквото и да бъде решено, нека си пожелаем само едно – здраве да има!

Четете още: Яки глоби и удар по джоба за нашите антиваксъри. Като в Германия