Яки глоби и удар по джоба за нашите антиваксъри. Като в Германия

А вие знаете ли, че по 400 души на ден умират от морбили? Или че най-честото място за заразяване с дребната шарка в САЩ е Дисниленд, Калифорния? Че в България вече са регистрирани 27 случая? А в Македония и Румъния говорят за епидемия? Че смъртността е 1 на 1000, но едно от най-честите усложнения при малките деца е енцефалит - възпаление на мозъка. Другите са слепота, неврологични усложнения, парализа, смущения на говора, възпаление на белите дробове...

И, ново 20! Съвсем наскоро учени от два екипа в Холандия, сред които и българката Велислава Петрова, установиха, че морбили заличава "паметта" на имунната система. "Това прави заплахата много по-голяма, отколкото се е смятало преди", категорични са те. Освен това морбили вредят на имунната система в дългосрочен план, оставяйки децата податливи на други инфекции дълго след края на заболяването.

В тази връзка вчера и Германия каза своето "Да" на задължителните ваксини срещу морбили в страната. Искаш детето ти да ходи в детска градина, училище, ваксинираш го срещу дребна шарка. Това ще важи от 1 март догодина. Бундестагът прие мярката с 459 гласа за срещу 89 против и 105 въздържали се. Отказът от ваксина ще се наказва с глоба от 2 500 евро. Наред с Германия, все повече са страните, които със закон задължават родителите да ваксинират децата си и причината е една - дребната шарка се завръща. Обяснението са широко отворените врати на Европа за емигранти, които не се ваксинират по религиозни причини, както и нарастващият брой на пътуващи в рискови държави с висок процент на заболели от морбили.

А това е може би един от най-заразните вируси и най-смъртоносният сред малките деца. Достатъчно е само да минеш през стая, в която е имало болен, и вече си заразен. Ако нямаш имунитет вероятността да пипнеш дребна шарка е над 90 процента! За статистиката: допреди да започнат масовите ваксинации от морбили, годишно от нея са умирали около 2,6 милиона души. Днес цифрата е намалена до 145 000.

За съжаление антиваксърите продължават да твърдят, че ваксините са част от световен заговор на науката за намаляване на популацията по света. И просто не ваксинират децата си, като намаляват общия ни имунитет като цяло, т.е. и ваксиниран можеш да се разболееш. Дори водят децата си на детска градина с фалшиви бележки, че са ваксинирани.

Защо намесихме Германия? Защото случващото се там налива вода в мелницата на дискусията за и против ваксините в България. Защото непрекъснато говорим колко уредени са нещата на Запад, как имало закони, колко са им хубави болниците, добри лекарите, но пропускаме да споменем дали ги спазват избирателно както решат като нас - и ние имаме задължителна наредба за ваксините. Но тя трябва да се превърне в закон, а неспазването му да се наказва със солени глоби. Защото логиката на българина следва свой собствен път, а разумът му идва, само когато го ударят по джоба.

Четете още: Как един свещеник спечели дело за дискриминация след недопускане на сина му в детска градина?