Автор
Woman.bg

Прясното мляко: отрова или полезен продукт

За млечните продукти и по-специално за консумацията на прясно мляко се говори от години, но напоследък тази тема е особено актуална. Общо взето светът е раздвоен и немалка част от човечеството е зачеркнало прясното мляко от менюто си, тъй като в последно време му се носи лоша слава. Някои го избягват заради вредите, които се твърди, че предизвиква в организма, а други, защото пречи на тънката им талия. Но къде е истината и наистина можем ли да гледаме на прясното мляко като на отрова?

Предлагаме ви да разгледаме заедно и ползите, и вредите от този млечен продукт:

Истината е, че прясното мляко съдържа много полезни вещества – калций, калий, фосфор, протеини, витамини и вода. То съдържа и въглехидрати, но те са необходимо гориво за организма.



От друга страна обаче немалък процент от човечеството има развита непоносимост към лактозата. Има хора, които просто не я разграждат и това води до редица здравословни проблеми. Ето защо е препоръчително, ако консумацията на прясно мляко смущава организма ви по някакъв начин, да преосмислите приема на този продукт. Вероятно тялото ви има непоносимост към него.

В случай, обаче, че не наблюдавате подобни притеснителни симптоми на алергия към лактозата, е препоръчително да не се лишавате от прясното мляко. Все пак то съдържа полезни вещества, които вече изредихме.

Да не пропускаме още един факт – прясното мляко е преработен продукт, в който много често се слагат антибиотици и химикали, които не са препоръчителни за организма. Така че внимавайте с произхода на млякото, което купувате. Според някои изследвания е по-добре да приемаме козе и овче мляко, вместо краве.



Прясното мляко е известно и като добър приятел на здравите кости, благодарение на калция и други полезни съставки. Дори се смята, че ако го консумирате редовно, ще се предпазите от остеопороза и фрактури.

Когато става дума обаче за теглото, въпросът с прясното мляко става доста спорен. Според някои то е чудесна добавка към диетата ни, защото съдържа важни хранителни съставки, а според други то ни пречи да отслабнем, заради съдържанието на лактоза (млечната захар). Обаче прясното мляко може да ни държи сити по-дълго време, което води до по-рядко хранене.

И на последно място, но не и по важност – млякото прави живота ни някак по-вкусен. Кафето с няколко капки мляко винаги е по-приятно, някои дори предпочитат да пият чая си с него.



Четете още: 6 шокиращи факта за съня, които не знаете