Автор
Весела Георгиева

Псориазисът: Какво го предизвиква и има ли лечение?

Стрес, метаболитни проблеми, физически травми, стрептококови инфекции - това са основните причини за появата на заболяването. Добрата новина обаче е, че днес медицината е толкова напреднала, че новите медикаменти и терапии дават голяма надежда на пациентите.

Разбира се, нужно е търпение. За съжаление, хората с псориазис често изпадат в депресивни състояния, заради неразбирането от страна на околните.

Псориазисът е заболяване, което се отразява изключително неблагоприятно на качеството на живот. Той засяга както личните отношения, така и работата, активностите в свободното време, социалните контакти, казват специалистите.

"80% от пациентите споделят, че псориазисът оказва негативно отражение върху живота им. Стига се дори до проява на депресия, инфаркт на миокарда, хипертония, стенокардия, застойна сърдечна недостатъчност, диабет тип 2, рак на гърдата, витилиго и алопеция ареата", коментира дерматологът доц. д-р Иван Богданов.

Причината се крие в стигмата на заболяването, казва доц. Богданов. Околните отхвърлят и дискриминират болните с псориазис, заради ниска здравна култура и страх от „заразяване“.

А "като най-травмиращ фактор пациентите определят вторачването от страна на околните", обяснява още доц. Богданов.

Данните показват, че при до 51% от пациентите заболяването е свързано с поява на различни по степен депресии. Срам и неудобство от външния вид изпитват 89% от засегнатите. Половината от пациентите страдат от липса на самочувствие, 9,7% дори развиват суицидни мисли, а 18% - алкохолна или друга зависимост.

Псориазисът води след себе си висок риск за развитие на психично заболяване при близо 1/3 от децата, коментира д-р Деница Желева. Малките пациенти са застрашени от висок риск за появата на депресии и по-висок риск за развитие на тревожни състояния.

По принцип при до 2/3 от децата с псориазис има фамилна обремененост. В една трета от случаите псориазисът се проявява още преди 16-годишна възраст.

Колкото по-рано се прояви болестта, толкова по-тежко е протичането й, казва дерматологът. Терапията при детския псориазис е локална, системна, прилага се и фототерапия.

Доц. Богданов коментира, че лечението на псориазиса е дълъг и сложен процес, в който е възможно да бъдат сменени няколко терапевтични подхода, сред които различни форми на климатолечение и използване на биологични терапии.

Добрата новина е, че Здравната каса у нас заплаща изцяло лечението, което иначе възлиза на около 20 хиляди лева на година. За съжаление много от пациентите в по-малките градове са принудени до големите центрове, за да получат качествено лечение.

Специалистите съветват пациентите да потърсят навременна помощ от дерматолог при първите съмнения.

И нещо много важно - внимавайте за метаболизма си, за теглото, движете се повече, спортувайте.