Автор
Люблена Папазова

Ракът при децата може да бъде победен

Всяка година в България между 150 и 200 деца на възраст от 0 до 18 години се разболяват от рак. Шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85%. Лечението е продължително-около две години и тежко. Заради заболяването децата са принудени да сведат да спрат да ходят на градина или училище, остават в изолация. Всяко дете, преминало през лечение на рак, е в риск и има огромна потребност от период на психическо възстановяване“. Тревожната статистика изнесе Маргарита Борисова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ на пресконференция на тема „Съвременни постижения в лечението на острата левкемия и възможности за бърз достъп на пациентите до животоспасяващо лечение“.

Острата лимфобластна левкемия (ОЛЛ), която е най-честото онкологично заболяване във възрастта 0-14 г. и съставлява 31.1% от всички онкологични заболявания в тази възрастова група. „Пикът на болестта е между 1 и 9-годишна възраст ( близо 8 случая на 100 000). Заболяването е равномерно разпределено между момчета и момичета“, обясни проф. Добрин Константинов, специалист в тази област. Притеснително е, че честотата на заболеваемостта се е увеличила през последните 40 г. Острата лимфобластна левкемия в миналото е била нелечима, но благодарение на напредъка на медицината в последните десетилетия над 80% от заболелите деца имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на излекуване.

„Важно е да отбележим, че България стана партньор на Европейската референтна мрежа за лечение на онкологичните заболявания в детската възраст(ERN PaedCan) през 2019 г. задно с 8 държави, предимно от източна Европа. Целта на тази мрежа е да осигури възможно най-добрата грижа и лечение за децата с онкологични заболявания, независимо в коя част на Европейския съюз живеят. Важно място при лечението на острата левкемия заема аспарагиназата, която представлява ензим, чието действие е да разгражда и понижава нивата на аминокиселината аспарагин в кръвта. Раковите клетки имат необходимост от тази аминокиселина, за да растат и да се размножават, затова при понижаването ѝ в кръвта клетките умират.

За разлика от тях нормалните клетки могат да образуват собствен аспарагин и са по-слабо засегнати от лекарството. „Благодарение на активната подкрепа на здравните специалисти и институциите, в България вече има терапия с пегаспаргаза, която е първа линия лечение за педиатричните пациенти, и тя вече е достъпна“, обяви от своя страна Емилио Галярди, новият генерален мениджър на Сервие България.

Раздаваме подаръци - включи се в нашата игра до 1-ви март от тук:

Четете още: Тази "полезна" храна пречи на забременяването