Автор
Теодор Муховски

С тези домашни средства можете да облекчите сърбежа след ухапване от комари

Не може да се отрече, че комарите са истинска напаст. Те често нарушават спокойния ни сън, пречат по време на разходката ни или правят невъзможно спокойното прекарване на вечерта на открито.

След ухапване, по кожата се появяват мехури и подуване, придружени от болка и сърбеж. Симптомите са досадни, но благодарение на домашните средства можете да се преборите с тях.

Комарите са отговорни за досадните ухапвания или по-скоро ужилвания. Те имат пробождащо смучещ мундщук, с който събират кръвта, необходима за производството на яйца. След ухапване инжектират слюнка, която съдържа вещества, които им позволяват да изсмукват храната. Някои хора го минават само с типичните симптоми, докато други развиват тежка алергична реакция.

Дори и през есента нахалните насекоми ни тормозят, но има няколко ефективни начини да се справите с тях. Ето какво трябва да направите, за да се предпазите от ухапванията и последващия сърбеж.



Какво отблъсква комарите?

Тялото веднага започва да се защитава от слюнката, допусната от комара. По този начин се освобождава хистамин и по кожата се появява сърбящ мехур.

Много хора развиват рефлекс на чесане, който въсощност не помага. Когато се разчешете, трябва да имате предвид, че бактериите имат по-лесен достъп до раната.

За да се предпазите от ухапвания, е важно да знаете какво отблъсква комарите. Смята се, че тези насекоми избягват определени миризми. Затова си струва да засадите в градината или в саксии теснолистна лавандула, бръшлянолист здравец, мента, мащерка или котешка трева. Благодарение на тях престоят на открито може да стане много по-приятен.

В допълнение, етеричните масла също вършат перфектна работа. Можете да ги смесите с вода и с приготвения разтвор да напръскате пространството около себе си.
Други ефективни методи са масло от канела, лимон, мента или карамфил.

Как да се предпазите от сърбеж след ухапване на комар

Има няколко начина, чрез които можете да намалите усещането за сърбеж и по този начин да сведете до минимум риска от бактериални инфекции. Един от начините е да използвате сода бикарбонат. За целта трябва да я смесите с вода, за да образувате паста и да я нанесете върху мястото на ухапване. След 20-30 минути можете да я отмиете с вода. След това време досадният сърбеж трябва да изчезне.



Аспириновата паста действа по подобен начин. Достатъчно е да натрошите таблетка аспирин, да я смесите с вода и да я нанесете върху сърбящото място по кожата ви. Облекчението ще дойде след минути.

Оцетът също ще намали сърбежа. Прилагането му върху ухапаното място ще накара сърбежът да изчезне.

Етеричните масла също са от полза. Проверете дали маслото може да се използва върху кожата ви, преди да го приложите върху сърбяща област.

Много хора препоръчват масло от чаено дърво и лавандулово масло. В допълнение, сок от лимон или лайм може да се използва, за да се отървете от сърбежа след ухапването от комара. Измиването на кожата с него има дезинфекциращ ефект, а също така успокоява възпалението. Препоръчително е да избягвате слънцето след такова лечение, за да не се стигне до слънчево изгаряне.

Друг домашен лек срещу ухапвания от комари е да намажете кожата си с мед. По този начин можете да ускорите заздравяването на раната и да се отървете от сърбежа.

Магданозът и босилекът ще работят по подобен начин. Достатъчно е да разтриете листата по такъв начин, че да се образува деликатна маса от тях. Когато се приложи върху сърбящия участък, трябва да донесе облекчение.

В допълнение, прилагането на резен картоф или лук ще също ще даде желаният ефект.

Поставете кубче лед или хладна торбичка чай след варене -това също ще помогне.

След изброените методи вече няма да имате проблем с хапещите насекоми и ще можете спокойно да прекарвате времето си на открито.

Четете още: Никога не комбинирайте тези билки с лекарства