Автор
Антония Дамянова

Шанс за еднополовите двойки да имат деца: Създадоха яйцеклетки от мъжки мишки

Проф. Кацухико Хаяши от университета в Осака разкри тази седмица на конференция, посветена на човешкия геном, че е направил научен пробив чрез промяна на хромозомите на мъжка клетка от XY на XX. От мъжките клетки той направил женски яйцеклетки, наречени овоцити, и ги оподил. Така в края на краищата създал седем мишки с двама биологични бащи.

Японският изследовател е представил разработката за публикуване в научното списание "Нейчър" и предстои тя бъде потвърдена от научната общност, тъй като все още е в ранен етап. Ако това се случи, постижението на екипа му ще даде шанс на мъжките партньори някой ден да имат свои собствени биологични деца.

За създаването на яйцеклетките учените са използвали мъжки кожни клетки с X и Y хромозоми и са ги препрограмирали, за да станат така наречените плурипотентни стволови клетки, което означава клетки, които могат да се превърнат във всеки друг тип клетка.

След това те премахнали Y хромозомата на клетките, дублирали Х хромозомата, след което слепили двете X хромозоми. Тази корекция позволила стволовата клетка да бъде програмирана да се превърне в яйцеклетка.

Според учените създадените седем бебета мишки засега изглеждат здрави.

Може ли да се използва техниката върху хора?

Пред The Guardia Хаяши уточнява, че е нужно да мине известно време, преди технологията да стане готова за безопасна употреба от хора.

Мишките са много различни от хората, дори нямат много добро качество на яйцеклетките – само една на 100 оплодени яйцеклетки води до раждане на живо, отбелязва Хаяши.
Той обаче е оптимист. От чисто технологична гледна точка експертът прогнозира, че създаването на яйцеклетки от мъжки клетки при хора "ще бъде възможно след десет години".

Самията професор Хаяши обаче отбелязва, че на този етап не би подкрепил използването на технологията от мъж, за да създаде бебе, използвайки собствената си семенна течност и изкуствено създадени яйцеклетки. "От техническа гледна точка това е възможно. Не съм толкова сигурен дали на този етап е безопасно или приемливо за обществото", подчертава той.



Преди всичко технологията е направена с цел подпомагане на страдащи от безплодие двойки, при които жените не са в състояние да произвеждат собствени яйцеклетки. Въпреки това ученият посочва, че технологията е все още далеч от това да бъде използвана за лечение на безплодие.

Все пак той не изключва възможността технологията да предлага възможности за плодовитост на еднополови двойки от всички полове. Този метод може също да помогне на жени и хора с две Х хромозоми, които имат генетичен проблем с една от тях да имат деца. "Технически е възможно. За момента обаче не сме сигурни дали е безопасно или приемливо за обществото", пояснява още той.

Обещаващо откритие

Джордж Дейли, декан на Харвардското медицинско училище, който не участва в проучването, коментира пред BBC, че работата е "вълнуваща" и "провокативна", но не е толкова сигурен, че технологията скоро ще заработи в човешки клетки.

Човешките репродуктивни клетки са много по-сложни от тези на мишките. Следователно трябва да се измине дълъг път, преди въпросните опции за плодовитост да бъдат предложени на хората, подчертава Дейли пред The Guardian.

Всъщност това не е първа разработка на Хаяши с еднополови мишки. През 2016 г. той успява да създаде мишки от две биологични майки, използвайки същата техника. Седем години по-късно обаче екипът му все още не е успял да сътвори жизнеспособна човешка яйцеклетка от женски кожни клетки.

"Учените никога не казват никога, по принцип това е направено при мишки, така че, разбира се, е възможно и при хора", отбелязва пък Хаой Уанг от Китайската академия на науките пред BBC. Но добавя: "Предвиждам много проблеми и не мога да прогнозирам след колко години".

Четете още: Какво се случва с първите в света генномодифицирани деца 5 години след създаването им