Маската вече се превърна в част от всекидневието ни и независимо дали сме съгласни, или не, сме длъжни да предпазим себе си и околните, като я носим винаги, когато излизаме навън. Предполагаме, че повечето от вас са натрупали стабилни познания и впечатления от различните видове и тяхната ефективност. В интернет пространството бихте могли да откриете всякакви модели или пък просто да си закупите от най-близката аптека. Но в случай, че искате сами да си ушиете предпазното средство, за да бъдете сигурни в неговата ефективност, то трябва да знаете кои материали са най-подходящи за целта.

Проучвания сочат, че най-надеждните материи са хибридните (многослойните). Сред тях са памук-коприна, памук-шифон и памук-бархет. Те могат да филтрират и изключително фините частици и по този начин да ни предпазят максимално от заразата с коронавирус. Но само материалът на маската ли е важен? Отговорът е категорично НЕ.

Всъщност, маските са най-ефективни, не само когато са от надежден плат и висок процент на защита, но и когато се носят по правилния начин. Ако не поставите маската, както трябва, няма никакво значение колко надеждна е тя.

Много е важно тя да покрива по-голямата част от лицето ви, включително и носа. Също така трябва да прилепва добре за кожата ви, което не е много комфортно, но пък ви дава по-голяма сигурност.

Затова ако сте решили да шиете маската си у дома, желаем ви успех и ви съветваме да използвате многослойни материи. А също така ви призоваваме да си останете вкъщи и когато излизате навън, да носите маската правилно и съвестно!

Четете още: Ген. Мутафчийски прогнозира втора вълна от вируса, учениците през май в клас