Предменструалният синдром (ПМС) е ежемесечно явление в живота на голяма част от жените, което, да си признаем, понякога добива застрашителни размери.

Симптомите му са над 100 и всички до един са безкрайно досадни (особено за мъжете).

Отдавна се търсят начини за преодоляване на дискомфорта преди месечния цикъл, но американско проучване доказа, че нивата на стрес около периода на овулация засилва симптомите на ПМС.

В тази връзка специалистите препоръчват практикуването на различни техники за релаксация и антистрес, които могат да помогнат в този случай.

В проучването били включени 259 жени на възраст между 18 и 44 години. Всички те били здрави и не приемали противозачатъчни или други медикаменти с хормонално въздействие.

В домовете им били осигурени системи за следене на тялото, които отчитали промените в него в рамките на един пълен менструален цикъл (между 24 и 33 дни). Освен това доброволките попълнили изчерпателни въпросници за нивата на стрес през всяка седмица от цикъла.

Така станало ясно, че жените, които се чувствали напрегнати две седмици преди началото на менструацията си (което се счита и за начало на ПМС), били между 2 и 4 пъти по-склонни да усещат по-силно симптомите на ПМС от тези, които били спокойни през същия период.

Най-разпространените неприятни усещания били колебания в настроението, депресия, умора, намалена концентрация, общи болки, подуване на стомаха, болки в гърдите и други.

Експертите са убедени, че тези усещания могат да намалеят чрез антистрес терапии и физическа активност. Те обаче подчертават, че тялото на всяка жена е строго индивидуално и тези методи не винаги са ефикасни.

Предстоят още опити, които ще установят ефективността на терапиите и степента, в която те могат да заместят медикаментите в облекчаването на ПМС.