Автор
Теодор Муховски

Съседката прави тази тинктура от мед - помага при възпалено гърло и дезинфекцира тялото

Тинктурата от мед ще ви стопли добре, ще ви зарадва с вкуса си, а освен това се приготвя изключително лесно. Тя има редица здравословни свойства. Приготвянето ѝ ще ви отнеме съвсем малко време. Струва си да ѝ обърнете специално внимание.

Тинктура от мед: свойства. Помага при грип, успокоява тялото

Медът, освен приятния си вкус, има и редица полезни за здравето свойства. Той е ценен източник на калий, магнезий, желязо, витамини А, В1, В2, В6, В12 и С, фолиева киселина и манган. Внимавайте обаче да не прегреете тинктурата, когато я приготвяте. Тя ще загуби своите полезни за здравето свойства при температури над 40 градуса.

Тинктурата от мед, която е чудесно средство за загряване и дезинфекциране на тялото. Тя помага при възпалено гърло и пресипнал глас, а поради бактерицидните си и антивирусните си свойства се препоръчва най-вече при настинка и грип.



Нещо повече, екстрактът от мед е чудесен за храносмилателната система, като ефективно предотвратява диарията. Той също така действа за предизвикване на сън, което помага за успокояване на тялото.

Мед за тинктура: кой е най-добрият?

Не забравяйте, че за приготвянето на медена тинктура не всеки мед е подходящ. Преди всичко избягвайте синтетичните видове. Най-често препоръчваният и избиран мед за приготвяне на тинктура е липовият, многоцветният или медът от елда.

Интересното е, че има рецепта, която събира най-много положителни отзиви. При нея за приготвяне на тинктурата се използват 3 вида мед, включително задължителният – от елда.

Как да си направим тинктура от мед?

Медената тинктура се приготвя изключително лесно. Рецептата е почти тривиална за изпълнение. Всичко от което се нуждаем е:

- 100 г мед,
- 250 мл изворна вода (може да бъде преварена и охладена от чешмата),
- половин литър твърд алкохол.



Как да си направим тинктура от мед?

Първо разтваряме меда. Можем да направим това в голяма купа, пълна с топла вода и поставяме буркан в нея. Ако на повърхността на меда се появи слой пяна, внимателно го попиваме.

След това смесваме меда с твърдия алкохол в голям буркан. Не се притеснявайте, двете вещества ще реагират незабавно едно с друго. Затваряме буркана и оставяме настрана за три дни. След това време наливаме тинктурата в бутилките. Вече е годно за употреба.



Тинктура от мед и лимон

Тинктурата от мед и лимон е истински деликатес. Приготвянето ѝ изисква много повече работа и ангажираност. Ефектът обаче ще ни се отблагодари за всички усилия!

За приготвянето на тинктура от мед и лимон се нуждаем от:

- 1 литър течен мед,
- 1/2 литър лимонов сок,
- 1 литър твърд алкохол.

Смесете течния мед с лимоновия сок, след това налейте алкохола и разбъркайте добре. Налива се в бутилки едно след друго и се оставя на хладно. През първата седмица трябва да разбърквате готовата тинктура всеки ден, като разклащате бутилката старателно.

След три седмици филтрирайте тинктурата с марля. След това я приберете отново на тъмно и хладно място. След месец е готова за консумация. Не забравяйте обаче, че колкото по-късно я употребите, толкова по-бистра и по-вкусна ще бъде.

Тинктура от мед: противопоказания

Медът е калоричен и повишава апетита. Затова хората на диета трябва да го избягват. Поради естествените захари в меда, тази лечебна смес не трябва да се използва от хора с нарушен глюкозен метаболизъм, т.е. страдащи от диабет или инсулинова резистентност.

Четете още: Ендометриозата: Тъмната страна на естрогена