Телефонът познава имаме ли Ковид по кашлицата и говора

Всички знаем, че мобилните телефони отдавна не служат само за комуникация. Те следят пулса ни, крачките, калориите и какво ли още не. Е, съвсем скоро вече ще могат да познават и дали имаме Ковид по начина, по който кашляме.

Приложението вече с голяма точност разпознава заразените хора, а сега авторите му търсят начин да намалят процента на грешните диагнози при здрави хора.

Идеята за новото приложение е на трима информатици от Масачузетския технологически институт.

Джорди Лугарта, Феран Хуето и Браян Субриана в рамките на два месеца са анализирали над 2000 аудиозаписа на общо 5320 души. Записите съдържали както кашляне, така и говор.


Досегашните резултати са многообещаващи. „При хора, които с официален тест са диагностицирани като болни, точността възлиза на 98,5%“, пишат авторите на приложението.

С други думи при доказано болни хора приложението постига почти 100-проценна точност. Проблемът се състои в това, че изкуственият интелект греши в обратната посока - почти 20% от хората, които според приложението са болни, всъщност се оказват здрави.Тъкмо този проблем трябва да се отстрани.

Авторите са убедени, че тяхното приложение може да се превърне в безплатен и бърз начин за диагностициране на коронавирус.