Коронавирусът се оказа едно изключително интересно явление в човешката история. Това е първата болест, която очевидно си има работно време за пренасяне на зараза и дори излиза във ваканция. Обича да ходи по дискотеките, концертните и театралните зали, минава само по училищните коридори и детски градини, без да влиза в стаите, а пък до офиса и градския транспорт изобщо не припарва. Или поне така излиза от мерките, които са взети до момента.

Сега, нека оставим шегата настрана, тъй като тази сутрин на поредния брифинг чухме нещо изключително обезпокоително от проф. Костадин Ангелов, а именно че страната ни навлиза в сложна и тежка епидемична ситуация. Вече говорим за хиляди заразени, за хиляди активни случаи и все повече хора, настанени по отделенията. Дори от известно време насам е известно, че леглата, отредени за пациенти с Ковид-19, стават все по-малко, а за някои дори не се намира място.

Няма да повтарям данните за страната, Европейския съюз и света, защото в момента цифрите не са най-важни. Важно е ние самите да поемем отговорност за себе си и за тези, които обичаме. Важно е да преглътнем факта, че ще трябва още дълго да носим маски на закрито и да ограничим максимално контактите си на живо. Важно е да спазваме дистанция с останалите и да поставим сигурността пред забавленията по заведенията. Но знаете ли кое също е важно? Да си останем максимално дълго вкъщи и всеки, който може да върши работата си дистанционно, да го прави.

Всъщност, в много държави работещите все още не са се завърнали по офисите. Защо ние се дърпаме на тази мярка? Сигурно много от вас четат това, докато са на работното място, чудейки се дали някой колега няма да ги зарази без да знае.

Самият доц. Кунчев сподели обезпокоителни статистики за България и изтъкна, че мерките са изключително важни в този момент. И че не само трябва да бъде ограничен достъпът до заведенията, но и всеки, който може да работи от дома си, да го прави. Също така училищата да преминат на дистанционна форма на обучение и да бъдат преустановени извънкласните дейности.

Както вече разбрахме, държавата няма да бъде затворена повторно, но защо правим всичко възможно да търсим вратички, за да излезем някъде или да работим в офисите? Защо се смята, че в края на второто десетилетие на 21-ви век не сме пълноценни и продуктивни, ако работим от дома си? Време е да дадем път на разума и паниката да отстъпи. Поне до април, когато вероятно вече ще има ваксина срещу вируса, който преобърна живота ни.

Четете още: Личен разказ: Истината за карантината, защо РЗИ идва на 11-тия ден и после те заплашват със затвор