Автор
Woman.bg

Термичната обработка прави зеленчуците още по-полезни

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни, затова не трябва да бъдат готвени.

Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени. Това важи за доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите, твърди "Дейли мейл".

Нагряването може да спомогне за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества. Обработката на доматите повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простата. Но все пак термичната обработка разрушава витамин С и това трябва да се отчита.

Четете още: Диетата с много антиоксиданти помага при стрес, депресия и превъзбуда

Спанакът е богат на оксалати, които са свързани с ценни минерали (желязо и калций). И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. Затова от зелените зеленчуци ние може реално да получим едва 5% от фактическото съдържание на желязото. Макар че нагряването намалява съдържанието на оксалата до 15%. Затова много важно е да се съкрати времето на термичната обработка.

Морковът е богат на каротиноиди, които му придават ярък оранжев цвят. Нагряването на моркова повишава концентрацията на каротиноидите, които са и мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.

Обработката на аспержите повишава биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите (антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания).

Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъдат повишени тяхната питателност, като се добави полезно растително масло (гъбите поемат всичко като гъба).