Автор
Веселина Петрова

Тези 5 храни ще ви помогнат да победите всяка инфекция

С пандемията от коронавирус в живота ни сякаш трайно се настани притеснението от различни инфекции, вируси, бактерии. Спомнихме си колко е важно да поддържаме имунитета си в добра форма.

Реално погледнато бактериите са част от живота ни. И няма начин да се предпазим от инфекции на 100 процента. Но можем да подпомогнем организма да се справи с тях по най-добрия начин. Като го заредим с ценни вещества. А тях ги има в тези пет продукта.

Кокосовото масло

Истински рицар срещу инфекциите. Богат на лауринова и каприлова киселина. Дрождите на гъбa Кандида се размножават в тялото и причиняват обриви, хронична умора, депресия, сърбеж, промени в настроението, желание за прием на сладки неща. Доказано е, че пиенето на кокосово мляко, както и мазането на кожата с кокосово масло, предпазва от вредните бактерии и помага на организма да се пречисти от тях, ако вече се е заразил.


Обикновеният лук

Слагаме го в салатите, печем го, избягваме го, ако смятаме да ходим на среща... Супер полезен е. В борбата с леките настинки, добър приятел е на сърцето и черния дроб. Високото му съдържание на антиоксиданти, калий, витамин В6 и витамин С повишава защитните сили на организма.


Риганът

У нас не е много на почит. Но хората го използват от векове в борбата с гъбични и бактериални инфекции – и по-точно маслото от риган. Богат е на голямо количество антиоксиданти, а хлорофилът в листата му се бори с киселинността и вредните бактерии, причиняващи болести в стомаха. Намалява стреса и помага за укрепване на имунната система. Ако се чудите от какво да си направите чай – това е верният отговор.

Чесънът
Гони вирусите, а няколко скилидки могат да прочистят храносмилателния тракт за ден. Съдържа витамин В6 и калий, които детоксикират организма, стимулират здравето на сърцето и укрепват черния дроб. Повишават и имунитета. Чесънът е естествена пребиотична храна, която улеснява работата на добрите бактерии в тялото.


Тиквените семки
Идеални са за лека закуска между основните хранения. Или за добавка към салатата.

Помагат на храносмилателната система да се освободи от паразитите.

Богати са на Омега-3 мастни киселини, които ги правят много полезни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и облекчават състоянието на сухата кожа, което води и до поява на гъбични инфекции.