Автор
Woman.bg

Топ 3 на най-добрите сексолози в света дават съвети за перфектния секс

След като в рамките на съвместната инициатива между Woman.bg и Vagisan “Месецът на женските тайни” поговорихме откровено с гинеколога д-р Весела Маркова, както и с психотерапевта Ирина Кирякова, ето че дойде ред и на трима от най-популярните сексолози в света, които ще открехнат пред вас вратите към пълноценния сексуален живот.

Кои са те?

Естер Перел е един от най-уважаваните специалисти в областта на личните взаимоотношения и секса. Практиката ѝ е базирана в Ню Йорк, но тя съветва двойки от целия свят. Автор е на популярната книга Mating in Captivity: Reconciling the Erotic and the Domestic. Eдно от основните послания на Перел е, че сексът не прекъсва, щом навършите 40, той тепърва започва!“. Съществува схващането, че сексът е чудесен, когато си млад и след това започва да става все по-лош и по-лош” - споделя специалистката. “Защо обаче бихте могли да се почувствате много по-сексуално задоволени на по-зряла възраст? Отговорът е, че самочувствието и приемането на човек такъв, какъвто е, идва с възрастта. Заслужавате да се почувствате добре и да задоволите желанието си, но тази възможност идва с помъдряването” - допълва тя.

View post on Instagram
 


Освен това Естер обича да дава практични съвети, които можете да приложите веднага в ежедневието си. Ето и три от тях:

1. Не се притеснявайте да си уреждате секс срещи с партньора си:

“Всички смятат, че сексът трябва да бъде спонтанен. Истината обаче е, че не съществува един-единствен вид сексуалност. За някои хора е много възбуждащо да се подготвят за своята среща, като например да запалят свещи преди това. Не смятайте, че сексът е нещо статично, което можете да определите с една дума. Защо да не го включите в календара си? Ако например планирате да отидете на йога, никой няма да ви каже, че ако часът по йога е в уречен час, това ще го развали и няма да ви достави удоволствие.

2. Използвайте своите йога умения

Йога вече се практикува масово и тя кореспондира много добре със секса. “Голяма част от йога се крие в дъха. Когато правят любов обаче, много хора забравят да дишат. Трябва да свържете движението с дъха си! Много хора движат различни части от тялото си по време на секс, но забравят да движат целите си тела. Не практикувате йога, без да включите в асаните цялото си тяло, същото е и при секса.”

3. Не забравяйте за разнообразието.

“Когато сме във връзка, разчитаме на факта, че утрешният ден ще бъде точно като днешния. Когато говорим за дългогодишни отношения обаче, това разбиране буквално изсмуква еротизма от тях. Можете да го върнете обратно, като просто експериментирате.“

---------------------------------------------------------------------------------

Следващият специалист, чиито съвети ни се сториха безценни, е Джон Готъм. Той e психолог и изследовател в областта на личностните отношения. Известен е с работата си върху въпросите на стабилността в брака и е автор на книгата The Seven Principles for Making Marriage Work: A Practical Guide from the Country's Foremost Relationship Expert. Заедно със съпругата си Джули Готъм са основатели на The Gottman Institute, в рамките на който извършват различни курсове и обучения.

View post on Instagram
 


Благодарение на проучванията, които извършва в продължение на 13 години, Готъм успява да отличи 12 черти на двойките, които имат изумителен сексуален живот.

1. Казват “обичам те” всеки ден и го мислят
2. Целуват се страстно без причина
3. Подаряват си изненадващи романтични подаръци
4. Знаят какво възбужда и какво отблъсква партньора им
5. Демонстрират близостта си, дори и на публични места
6. Забавляват се заедно
7. Прегръщат се
8. За тях сексът е приоритет, а не последната точка в списъка им за деня
9. Добри приятели са
10. Могат откровено да говорят за сексуалния си живот
11. Организират си ежеседмични срещи
12. Ходят на романтични почивки

На базата на тези резултати Готъм споделя, че да имаш чудесен сексуален живот не е трудно, трябва просто да бъдеш активен и да присъстваш във връзката си.

Трета в списъка ни със специалисти е д-р Александра Соломон. Тя е популярен американски психолог и има лична практика, в която работи със своите пациенти, пише статии и научни доклади в областта на личностните взаимоотношения и е автор на книгата Taking Sexy Back: How to Own Your Sexuality and Create the Relationship You Want.

View post on Instagram
 

Д-р Соломон е на мнение, че чудесният секс не зависи от физиката или уменията ви в леглото, а от това, което се случва “между двете ви уши”. “За какво мислите, докато правите секс? Какво се случва в сърцето ви?” - пита тя. “Чувствате ли се в безопасност и можете ли да говорите с партньора си затова, което ви харесва, давате ли си разрешение да се почувствате добре? Всеки сексуален проблем всъщност е проблем на двойката. Тук не определяме това кой е прав и кой греши, идеята е двамата да работят заедно, за да успеят да създадат еротична атмосфера, която да допада и на двете страни."

Виждаме, че пътят към перфектния секс не е никак труден, достатъчно е да си дадем сметка, че помъдряването и това, че сме опознали по-добре себе си, могат да бъдат само в наш плюс. Интимните отношения изискват работа и до голяма степен се градят в ежедневието ни. Когато пък има нещо, което ни притеснява, е добре да го споделим с партньора си, защото както казва д-р Соломон сексуалните проблеми всъщност е добре да се решават от двойката. В "Месецът на женските тайни" вече ви подшушнахме, че проблемите се решават, когато ги признаем, споделим и потърсим решение за тях.

------------------------------------------

Ето че дойде финалът на инициативата на Woman.bg и Vagisan "Месец на женските тайни". В рамките на проекта ви срещнахме с д-р Весела Маркова, акушер-гинеколог в отделение по Акушерство и гинекология, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, с която разговаряхме откровено за проблема вагинална сухота. Следващата седмица ни гостува психотерапевтът Ирина Кирякова, която ни разкри повече за вагиналната сухота от психологическа и емоционална гледна точка. В настоящия материал пък ви разкрихме полезни и практични съвети на трима от най-популярните сексолози в световен мащаб. Надяваме се, че сме помогнали на повече дами да се престрашат да говорят за вагиналната сухота и сме им дали експертизата на доказани специалисти в сферата на женското здраве.

*Woman.bg препоръчва:

Vagisan овлажняващ крем, който облекчава симптомите при вагинална сухота. Продуктът прави чувствителната кожа на влагалището приятно мека, той е чудесен вариант за дами, които не желаят или не могат да прилагат локални естрогени, тъй като не съдържа никакви хормони. Vagisan овлажняващ крем доставя влажност и омекотяващи липиди (мазнини) на кожата във влагалището и външната генитална област. Чрез добавянето на млечна киселина кремът достига стойност на рН 4.5 - така Vagisan овлажняващ крем спомага за поддържането на естествената рН стойност във влагалището. Кремът може да се прилага при вагинална сухота преди полов акт.

Vagisan овлажняващ крем се комбинира чудесно с Vagisan Интимен лосион, който е подходящ за ежедневна употреба. Млечната киселина, която съдържа продуктът, осигурява щадящо за кожата рН около 5. Vagisan Интимен лосион поддържа естествения защитен киселинен слой, а добавеният екстракт от лайка омекотява кожата.

(в материала има продуктово позициониране)