Автор
Теодор Муховски

Учени: не купувайте тези риби, те са пълни с токсини

Рибата е задължително ястие както за Никулден, така и за коледната ни трапеза. Освен традиционният шаран, ние консумираме и други видове, които са още по-вкусни. Сред тези, които купуваме най-често, има такива, които трябва да избягваме. Експертите предупреждават, че те могат да бъдат доста опасни за нашето здраве.

Статистиката казва, че българите ядат твърде много месо и прекалено малко плодове и зеленчуци. Лекари и диетолози от много години предупреждават, че червеното или дори птичето месо в диетата трябва да се замени с риба. Тя е не само по-здравословна, но и нискокалорична, богата на протеини и ценни омега-3 киселини, които имат благоприятен ефект върху нервната система. Освен това рибата е източник на витамини А и Е, както и на фосфор, магнезий, желязо и цинк.

Рибите стават все по-вредни

За съжаление, динамичното развитие на цивилизацията върви ръка за ръка с влошеното качество на рибите, обитаващи моретата и океаните. Замърсяването, което се развива с тревожна скорост, означава, че някои риби вече изобщо не са здрави и могат да бъдат доста опасни. Става въпрос за микропластмасите и тежките метали, които по вина на човека все по-често се срещат в рибите. Изчислено е, че средностатистическият човек изяжда около 5 грама пластмаса на седмица – горе-долу колкото една валидна платежна карта.

Сладката вода от своя страна може да бъде замърсена с нитрати и пестициди, главно от земеделските земи около резервоарите.
Трябва да внимавате и за рибите, отглеждани във ферми - не всички се третират хуманно и се хранят правилно. Понякога се дозират с антибиотици, които после ние поглъщаме.
Коя риба трябва да се избягва? Ето списък на опасните видове.

View post on Instagram
 


Пангасиус

Пангасиусът е риба, която често се купува от българите, поради добрия вкус, достъпност и ниска цена. Днес цената е единственото ѝ предимство. Тази сладководна риба идва от полуостров Индокитай, където плува в силно замърсената река Меконг. Фермите за пангасиус във Виетнам са мръсни и пренаселени с риби, които се хранят с изкуствени пелети с рибно брашно, както и с антибиотици и хормони. Растежът на тези риби е изкуствено стимулиран и месото им е с минимални хранителни стойности.

В магазините ни има предимно пангасиус за разплод, но този факт изобщо не е оптимистичен. Тази риба има склонност към натрупване на тежки метали, поради което не се препоръчва в диетата на деца и бременни жени. Случайната консумация не е задължително да има отрицателно въздействие върху здравето, но няма да донесе и ползи.



Отглеждана сьомга

Сьомгата се смята от мнозина за най-вкусната от всички риби. Преди време тя имаше славата на една от най-здравословните риби и се препоръчваше в диетата на възрастни хора и бременни жени. Въпреки това норвежки учени и лекари през последните години промениха позицията си по тази тема и днес съветват да не се яде сьомга, отглеждана в развъдници.
Месото ѝ може да натрупа огромни количества диоксини, пестициди и антибиотици. Дивата сьомга се храни с други риби, докато отглежданата сьомга обикновено поглъща храна с брашно, съдържащо багрила.

Тилапия

Ситуацията с тилапията е подобна на пангасиуса. Този вид се внася у нас предимно от Китай и Виетнам, където рибата се отглежда в ужасни условия. Изчислено е, че месото от тилапия има най-висока концентрация на олово, а също така е богато на живак и кадмий.
Тревожното количество тежки метали в тази риба означава, че честата ѝ консумация може да има фатални последици за здравето.
Освен това тилапията съдържа комбинация от омега-3 и омега-6 мастни киселини, които не са много полезни за здравето. Поради тази причина хората със сърдечни, ставни, алергични и астматични заболявания трябва напълно да я изключат от менюто си.



Риба тон

В България рибата тон обикновено се купува в консерви - и експертите по хранене предупреждават срещу тази форма от години. Рибата тон е морска риба, теоретично здравословна, нискокалорична, богата на протеини. Консумацията ѝ от малки деца и бременни жени не е препоръчителна - по същата причина като тилапията или пангасиуса.
Рибата тон, особено консервираната, съдържа огромни количества тежки метали. Също така е източник на хистамин - хормон, присъстващ в човешкото тяло, който може да причини алергични реакции. Към списъка с отровни съставки се добавят антибиотици и хормони.

Треска

Треската е друга риба, която се купува охотно. Месото ѝ е деликатно на вкус, еластично и може да се приготви по много и различни начини. Това е много по-добър избор от гореспоменатите видове, въпреки че въз основа на изследвания знаем, че треската много често има висока концентрация на диоксини/фурани. Заради това е по-добре на коледната трапеза да изберете други, много по-здравословни видове риба.

Каква риба да изберем за Бъдни вечер?

Когато става въпрос за здравословна, питателна риба, подходяща за никулденската и коледната трапеза, изборът е доста голям. В допълнение към традиционния шаран, на Коледа си струва да приготвите и популярната по това време херинга, която е отличен източник на витамини, минерали и омега-3 киселини. Освен това, както вкусна, така и много здравословна е пъстървата, както и платиката - наричана по-често братовчед на шарана.

Струва си да се обърне внимание и на скумрията в прясна, непушена форма – тя е една от най-здравословните риби. Има най-голяма хранителна стойност и е източник на лесноусвоим протеин.



Добър избор за Бъдни вечер ще бъдат и сардините – изяждането им цели осигурява до 40 процента препоръчителното дневно количество калций. Те са богати на витамин D и ненаситени мастни киселини, а благодарение на малкия си размер натрупват много по-малко тежки метали от другите видове риби.



Четете още: Никулден е! Сложете си люспа от шарана в портфейла, за да ви донесе пари