Автор
Теодор Муховски

Учени: Редовното ядене на тъмен шоколад помага в превенцията на Алцхаймер

Между 15 и 21 милиона души по света страдат от болестта на Алцхаймер. Този тип деменция най-често засяга пациенти в напреднала възраст. За съжаление и младите хора не са защитени. Случва се първите симптоми да се появят на възраст 20-30 години. Няма лек за Алцхаймер. Как да намалим риска от заболяване? Изключително важна е ежедневната профилактика, включваща правилен хранителен режим.

Болестта на Алцхаймер е активна в 120 страни. На всеки 3 секунди в света някой развива деменция. Въпреки че това заболяване може да приеме много форми, Алцхаймер е най-честата от тях.

Всяка година има все повече и повече случаи. Алцхаймер засяга и млади хора и хора на средна възраст в пика на професионалната им дейност. За съжаление, това вече не е болест, "запазена" само за възрастните хора.

С остаряването на западните общества броят на страдащите се увеличава с такава скорост, че според проучвания през 2050 г. ще има 131,5 милиона души, страдащи от различни видове деменция.



Алцхаймер е нелечимо заболяване. Важна е профилактиката

Какво представлява болестта на Алцхаймер? Това е дегенерация на мозъка, характеризираща се с прогресивно увреждане на паметта. Симптомите, които трябва да бъдат тревожни, включват: езикови нарушения, дезориентация за време и място, нарушения на абстрактното мислене, честа загуба на вещи.

За съжаление досега не е открито лекарство, което да спре напълно болестта на Алцхаймер. Следователно лечението се основава на забавяне на прогресията на заболяването главно чрез приемане на подходящи препарати и ежедневно интензивно умствено обучение.

Експертите посочват: пациентите, които искат да намалят риска от болестта на Алцхаймер, трябва да се грижат за подходяща профилактика, т.е. да се откажат от пушенето и алкохола, да се подлагат на редовни прегледи, да поддържат правилни нива на холестерола и кръвното налягане. Редовната физическа и когнитивна активност, както и здравословната, балансирана диета, богата на въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали, също са изключително важни. Какво да ядем, за да подпомогнем работата на мозъка?



Тъмният шоколад съдържа ресвератрол

Учени от Медицинския университет в Джорджтаун решиха да анализират задълбочено ефекта на ресвератрола, органично химично съединение и мощен антиоксидант, открити, наред с други, в черния шоколад. Те са доказали, че редовният прием на тази съставка има благоприятен ефект върху здравето: подпомага работата на сърцето и понижава нивото на "лошия" холестерол.

Ресвератролът също инхибира увреждането на мозъка, причинено от болестта на Алцхаймер. Пациентите, които са приемали голяма доза от това съединение дневно, не са забелязали намаляване на нивото на амилоид бета в кръвта, характерно за хората с прогресивна деменция. Резултатите от теста бяха представени на международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер в Торонто.

Зелените зеленчуци са източник на витамини от група В

Пациентите, които са диагностицирани с първите симптоми на Алцхаймер и хората, които се грижат за ефективната профилактика, трябва да включват в диетата си храни, богати на витамини от група В. Те подпомагат работата на мозъка и са отговорни за правилното функциониране на други части на нервната система. система. Техният дефицит често се проявява с нарушена концентрация и нервно напрежение.
Витамините от група В не се произвеждат в човешкото тяло. Зелените зеленчуци като броколи, тиквички, грах и спанак са отличен източник на витамини от група В.



Омега-3 мастни киселини. Ще ги намерите в мазните морски риби

Мозъкът се състои от повече от 60% от мастни киселини. Те играят ключова роля за правилното функциониране на този важен орган, център на нервната система. Експертите често наричат болестта на Алцхаймер хронично възпаление на мозъка. Ето защо диетата, богата на омега-3 мастни киселини, има много положителен ефект върху пациентите, страдащи от деменция.
Омега-3 мастните киселини също трябва да бъдат включени в менюто на хората, които се грижат за ежедневната профилактика. Те подобряват кръвоснабдяването на мозъка и карат нервните стимули между мозъчните клетки да протичат много по-ефективно. Източник на омега-3 мастни киселини са тлъстите морски риби, като сьомга, скумрия, херинга, морски дарове, ракообразни и водорасли.

Семена и семки: Това е отличен източник на цинк

Хората, които се грижат за правилната профилактика на мозъчните заболявания, включително болестта на Алцхаймер, трябва да включват в диетата си храни, богати на цинк: бобови растения, елда, яйца, тиквени семки, слънчогледови семки.
Цинкът влияе върху предаването на нервните сигнали в определени области на мозъка, като същевременно подобрява работата му. Дефицитът на този елемент се отразява негативно на когнитивните процеси и може да причини депресия.



Четете още: Защо баба ми никога не изхвърляше корите от ябълките и какво правеше с тях