Автор
Христина Кирилова

Внимание: Tези сутиени причиняват затлъстяване и рак

Купуваме спортни дрехи и сутиени, за да водим здравословен начин на живот и да ни бъде комфортно. Оказва се обаче, че вместо по-добро здраве, можем да си осигурим контакт с токсини, които имат опустошителен ефект върху тялото ни.

Според резултатите от изследване, проведено в САЩ от Центъра за здравеопазване на околната среда, спортните дрехи и сутиени съдържат значителни количества бисфенол А - вещество, което е изключително вредно за здравето.



Наличието на бисфенол, както и други токсични вещества, беше открито в спортни сутиени на едни от най-известните марки за спортно облекло. Бисфенол А е открит и в спортни тениски. Авторите на изследването предупреждават, че токсичното вещество се абсорбира през кожата и може да навлезе в кръвта дори след няколко секунди контакт. А знаем, че спортното облекло се носи с часове.

Какво представлява Бисфенол А?

Бисфенол А (BPA) е органично химично съединение, използвано главно в производството на различни видове пластмаси, включително тези, използвани в хранително-вкусовата промишленост, каквито са опаковките. Може да се намери в PET бутилки и облицовка на консерви от вътрешната страна, дори върху касови бележки. Намира се и в някои козметични продукти, както и играчки.

Как Бисфенол А влияе на здравето?

Бисфенол А е силно вредно вещество. Той лесно прониква през кожата (само при докосване на касовата бележка) и отива в кръвния поток. Поради сходството си с естрогените, той нарушава хормоналния баланс. Може да причини рак на гърдата, рак на простатата, безплодие, затлъстяване, диабет, астма, метаболитен синдром и синдром на поликистозни яйчници.



Скандално известният бисфенол А започна да се премахва още през 2010 г., след като все повече се шумеше за пагубните му ефекти върху здравето. Канада беше първата страна, която каза НЕ на бисфенола. Почти по същото време ограничения бяха наложени от някои щати в САЩ, Корея и Дания. Европейският съюз реши да забрани използването на BPA в бебешки бутилки през 2011 г.

За съжаление, забраните важат в повечето случаи само за продукти, предназначени за деца. Бяха определени "безопасни" граници за употребата на бисфенол в продукти за възрастни, което успокои обществеността за известно време. Бисфенол А обаче се радва на нестихващ интерес сред изследователите и резултатите от тяхната работа не ни зареждат с оптимизъм. Веществото се съдържа в много ежедневни продукти, лесно навлиза в организма, а изследванията показват смущаващи данни.

Четете още: Три места по тялото ни, които трябва да се мият всеки ден