Автор
Теодор Муховски

Учените бият тревога - до какво води 5-часовият сън

Учените с право бият тревога. Пет или по-малко часа сън на ден се свързват с по-висок риск от развитие на най-малко две хронични заболявания, предупреждават експерти от University College London. Резултатите от последното изследване са направо плашещи.

Проучването се фокусира върху връзката между продължителността на съня и здравето на над 7000 души - жени и мъже на 50, 60 и 70 години. Изводите са изненадващи.



Изследователите анализират продължителността на съня на всеки участник, смъртността и дали са били диагностицирани с две или повече хронични заболявания през последните 25 години - сърдечни заболявания, рак и диабет.

Изследванията показват, че при хора на и над 50 години, които спят 5 или по-малко часа на ден, вероятността от развитие на поне две хронични заболявания се увеличава с 20 % в сравнение с хората, които спят най-малко 7 часа на ден.
Същото се получава и в другите възрастови групи. Малкото спане увеличава на риска от развитие на хронични заболявания.



Това обаче не е краят. Учените са доказали също, че 5-часовият сън е свързан с 25% увеличение на риск от смърт сред 50-годишните.

Как можем да подобрим качеството и количеството на съня?

Д-р Северин Сабиа, водещият автор на изследването, разкри какво да правим, за да спим по-добре.



С напредването на възрастта навиците и моделите на съня се променят. Препоръчително е по-възрастните хора да спят по 7-8 часа на нощ. По-краткото време на сън повишава значително рискът от сериозни заболявания, подчертава тя.

Според изследователя по-доброто качество на сън може да се повлияе преди всичко от хигиената. Струва си да направите спалнята не само тиха, но и тъмна и не твърде топла. Също така трябва да се откажете от използването на електронни устройства непосредствено преди лягане.

Спазвайки тези съвети, вие ще бъдете по-здрави и бодри, а рискът от сериозни заболявания ще намалее значително.

Четете още: Колко опасни са "вечните химикали" и на какво вредят