Автор
Woman.bg

Уринирате твърде често - трябва ли да се притеснявате?

Здравето ни е сложна тема и в днешно време при наличието на толкова много информация в интернет пространството, понякога трудно можем да преценим кое е редно и кое е притеснително. Какво е добре за организма ни, какви сигнали ни дава той...

Днес предстои да обърнем внимание на проблем, който със сигурност притеснява много от вас – твърде честото желание за уриниране. Или пък обратното.

Случвало ли ви се е в някои дни да имате чувството, че посещавате тоалетната на бегом поне два пъти в рамките на час? А в други – да прекарате часове, без да усетите нуждата да пишкате? Има си обяснение и за двете.

Колко пъти дневно би трябвало да уринирате?

Отговорът на този въпрос е твърде индивидуален за всеки човек и зависи от много фактори. Но като цяло е в рамките на нормалното тоалетната да се посещава по малка нужда между 6 и 7 пъти дневно. Само че всички ние приемаме различно количество течности за денонощие и това е първият фактор, който влияе на честотата на уринирането. Следващият е големината на пикочния мехур. Ако вашият е по-малък е съвсем нормално да посещавате тоалетната повече пъти на ден. Третият важен фактор е количеството кофеин, което приемате, защото той е диуретик, съответно ви кара да изхвърляте течности.



Пушите ли? Защото тютютнът вреди на пикочния мехур. А ако консумирате често сокове, сода или други газирани напитки, е напълно възможно да пишкате по-често. В случай, че обичате да посолявате ястията си повече, също очаквайте да уринирате усилено, защото солта ви кара да ожаднявате по-често.

Но ако ходите по малка нужда до тоалетната твърде рядко...

Може би се потите повече. По този начин тялото ви изхвърля излишната вода под друга форма и не е необходимо да уринирате често.

А как да разберете, че нещо не е наред?

Ако за вас твърде честото или твърде рядкото уриниране е обичайно, то нямате повод за притеснение. Но всяка драстична промяна от това, което сте свикнали, е сигнал, на който трябва да обърнете внимание. При всички случаи, ако забележите коренна промяна в честотата на уриниране, то е добре да посетите личния си лекар. Важен фактор, който не трябва да пренебрегвате, ако имате пориви за уриниране често, но отделяте малко количество течност. Обикновено урината, която трябва да възпроизведете всеки път е около една чаша за кафе и дори малко повече. Този проблем е добре да бъде споделен с медицинско лице. Може да бъде разрешен с определени упражнения и специална диета.

Ако ходите до тоалетната често и усещате парене, щипане или болки, то това означава, че имате пикочна инфекция и по всяка вероятно се налага да приемете антибиотик.



Освен това, е важно да отбележим, че не е препоръчително да сдържате поривите си за уриниране, тъй като това ще увеличи риска от развиването на бактерии.

Четете още: Защо циститът обича студените месеци