В Световния ден на сърцето: НДК и няколко други обекта ще бъдат осветени в червено

29 септември 2021 | 07:11
3544
0
Снимки: Pixabay
0

29 септември е Световният ден на сърцето. Тази година мотото на кампанията е: "Използвай сърцето си".

През 1999 г. Световната Федерация на Сърцето (WHF), заедно със Световната здравна организация обявяват, по идея на Антъни Де Луна, президент на СЗО, 1997-99г., създаването на Ден на Сърцето.

Дружество на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето 29 септември 2021 г. в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.

Под сянката на продължаващата пандемия остават последствията от сърдечно-съдовите заболявания - причина No 1 за предотвратима смърт в света.

Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за отнемането на 18.6 милиона човешки живота всяка година.

За 520 милиона пациенти, със сърдечно-съдови заболявания, пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа, повече от значима, а за много от тях фатална.

С отбелязването на Световния ден на сърцето ще бъде дадена гласност на посланията за сърдечно здраве на Световната сърдечна федерация.

„Използвай сърцето си“ е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи, свързани с призив за подобряване здравето на всички членове на обществото.

Целта на кампаниите е да се насочи вниманието към важната роля на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, както и към рисковите фактори, водещи до тези болести.

29.09.2021 г. - за първи път България се присъединява към призива на Световна сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания: 1. Национален дворец на културата (НДК) – гр. София от 20:00 часа; Паметник-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ – гр. Плевен от 20:00 часа; Фонтан пред Община Пловдив; Крепост „Царевец“ – гр. Велико Търново от 20:00 часа;  Щабът на флота – гр. Варна от 20:00 часа.

Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред женитевсеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така ролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене например. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др.

Всяка година сърдечно-съдовите заболявания причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако този ръст се запази, прогнозите са сочат, че след 20 години броят на починалите от ССЗ ще достигне 23 милиона души годишно.

Според данните, над 60% от смъртността в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления, каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

У нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често остават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки трябва да предприеме в семейната среда: налагане на здравословно меню; повишаване на физическата активност; спиране на тютюнопушенето.

Четете още: Защо е хубаво да тичате
 

Още по темата

Коментари

Добави Коментар