Тичането винаги е било един от най-достъпните варианти за спорт. Трябват ви само подходящи обувки, плейър със слушалки и удобно облекло. И, разбира се, мотивация. Можем да помогнем само с последното, така че прочетете малко за ползите от тичането за здраве.

Дори 5-10-минутното тичане на ден с ниска скорост води до драстичен спад на опасността от сърдечни заболявания, сочат редица изследвания. В сравнение с неспортуващите редовно тичащите са два пъти по-малко застрашени от инфаркт.

Проучване на близо 100 хиляди бегачи и ходещи установява, че то не увеличава риска от остеопороза при хора, които правят редовно по 40 км. В действителност, проучването показва, че бегачите е два пъти по-вероятно да не страдат от остеоартроза в коляното, в сравнение с ходещите. Това се дължи на факта, че докато тичате, правите своите кости и хрущяли по-силни, точно като мускулите.

Тичането изисква много калории - при тичане с около 15-16 км/ч човек с тегло 70 кг гори на минута около 12 калории. Това важи за равен терен - ако има изкачвания или вятър, горите повече.

Именно тичането е перфектна тренировка не само за краката, а за коремните мускули - "плочки" се правят по много начини, но тичането със сигурност е един от тях, като така топите и мазнините, които иначе могат да скрият иначе добре тренираната ви преса.

А именно през горещия сезон това никак не е лоша идея, нали така?

Четете още:
Признаци, че консумирате прекалено много захар!