Въпреки различните мнения по въпроса, СЗО препоръчва носенето на маски, когато излизаме на обществени места още от началото на пандемията. Силно препоръчително е да заложим на предпазни средства, особено на местата, където има огнища на заразата. Редица проучвания, относно ефективността им показват, че разпространението на коронавируса е по-бавно именно в общества с висок процент носене на предпазни средства като Япония, Корея и други азиатски държави.

А сега да си поговорим за поддръжката на самите маски. Колко често трябва да ги почистваме?

Редица проучвания доказват, че вирусът може да е изключително устойчив върху повърхности и предмети. Наскоро бе потвърдено, че той може да се задържи върху външната част на медицински маски до 7 дни, затова е изключително важно да ги почистваме правилно след употреба. Препоръките насочват към употребата на различни видове дезинфектанти. Според водещите специалисти в областта обстоятелствата, броят на наличните ви маски и ситуациите, в които ги използвате обуславят различните варианти за ефективното им почистване.

Препоръките варират от измиването им веднъж на ден, когато вече сте приключили с носенето им, до миенето им на всеки два часа, ако работите в помещения с много хора и невъзможност за спазване на дистанция. Дерматологът от Грузия Емили де Голиан, обръща внимание и на периода на ефективност на маските. Тя е категорична, че ефективността на маската силно намалява след 30-тата минута, защото влагата, породена от дъха ни, повишава пропускането на вируса през нея. Деканът на департамента по здравни науки към Нюйоркския колеж по медицина, Роберт Амлер, препоръчва миенето на маската след всяка употреба, подчертавайки колко е важно и миенето на ръцете преди и след изпирането ѝ.

Какъв е най-добрият начин да изперем и изсушим нашата маска ?

Специалистите препоръчват използването на препарати като белина или други подобни със силни почистващи съставки, защото те се борят с микробите най-ефикасно. Изпирането в пералнята е класифицирано като най-добрият вариант. Използвайте гореща вода, но все пак внимавайте, защото трябва да съхраните повърхността на предпазващото средство. Редица специалисти отбелязват, че е необходимо температура от поне 60 градуса, защото при нея вирусът умира. Другите варианти са гладенето на маски или оставянето им във фурната за 20 минути на температура от 160 градуса.
Емили де Голиан препоръчва при ръчно пране, като миете обилно с гореща вода и сапун в порядъка на 20 секунди. В допълнение е необходимо да изсушите маската с горещ въздух, тоест със сешоар.

Ефективни ли са домашните маски от памучен плат?

За съжаление домашните маски от плат не са особено ефективни в предпазването от коронавирус. Въпреки това, носенето им може да намали броя вдишани частици, но могат да се окажат и преносители на вируса. Това е така, защото памучните платове нямат силни пречистващи вирусни качества. Все пак, някои специалисти отбелязват частична ефективност при употреба от асимптоматичните преносители на заразата.
Главният Асистент към департамента по хигиена на Варненския медицински университет, Димитър Маринов, публикува доказателства за пропускане на около 97 % от вирусните частици през памучната платнена маска, което на практика обезмисля използването им от здрави хора. В заключение специалистите отбелязват, че носенето на памучна маска е метод за предпазване на другите, когато сте заразен, но не и за превенция на здрави хора.

Четете още: Белгийско-холандско проучване: Защо във времена на COVID-19 не трябва да ходите/бягате/карате колело близо един до друг