Вече близо две години пандемията е превзела света и краят ѝ все още не се вижда. Въпреки огромните средства, които се отделят за разпространението на ваксините и откриването на нови лекарства, броят на заболелите сякаш само се увеличава, а почти всеки ден научаваме за новите мутации на вируса.

И ако довчера живеехме с убеждението, че ваксините са единственото ни спасение, което може да ни гарантира, че ще оцелеем, дори и да се заразим, то днес тази теория започва да се пропуква все повече и повече. Но защо се случва така и какво означава понятието "ваксинален пробив", което нашумя съвсем наскоро.

Ваксинален пробив е определението, с което се характеризира заразяването с Ковид-19, въпреки че пациентът е със завършен цикъл на ваксинация. Причината за това са новите и все по-агресивни варианти на вируса, които успяват да си проправят път, дори и през защитата, която ни дава имунизацията. И такъв е Делта вариантът, който се разпространява в пъти по-бързо от всички варианти, с които човечеството се е сблъсквало до момента.

От Министерството на здравеопазването обаче са категорични, че ваксините продължават да ни предпазват от тежко протичане на инфекцията и от хоспитализация и затова призовават за имунизация. Защото вярват, че всяка поставена ваксина е крачка напред към преодоляването на тази сложна ситуация заедно със спазването на противоепидемичните мерки.

Четете още: Южното Черноморие пламва, навлиза ли България в червената зона и кога да очакваме локдаун отново?