Витамин С (аскорбинова киселина) е известен със своите антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Ново изследване обаче хвърли в тревога много хора по света, след като учени оповестиха, че същият този витамин се явява и като вид „гориво“ за раковите клетки.

Това стряскащо заключение е направено от група чилийски учени въз основа на дългогодишно изследване, резултатите от което са публикувани в последния брой на международното специализирано списание Free Radical Biology and Medicine.

Става въпрос за 20-годишно проучване, проведено от сътрудници на Медицинския факултет към Университета на Консепсион. Оказва се, че около 20 вида ракови клетки активно абсорбират витамин С, като по този начин той се явява техен хранителен продукт.

"Витамин С е изключително необходим за нормалното функциониране на човешкото тяло, изпълнява много функции, главно като мощен антиоксидант и е един вид строител на човешки тъкани", коментира ръководителят на проекта, професорът от Медицинския факултет Коралия Ривас. "Не бихме искали в резултат на нашите изследвания да се формира негативно отношение към този важен витамин, но фактът, че той активно храни раковите клетки, е извън всякакво съмнение", уточнява тя.

От друга страна, всеизвестен факт е, че витамин С участва в обмяната на белтъците и въглехидратите, в синтеза на някои хормони, във формирането на съединителната и костната тъкан, в поддържането на еластичността на кръвоносните съдове. Той е необходим за усвояването на желязото – основния преносител на кислорода. Като мощен имуностимулатор този витамин оказва съществено влияние върху детоксичните и защитните процеси в човешкия организъм. Подобрява дейността на белите кръвни телца, които от своя страна имат функцията да откриват и унищожават бактериите, вирусите и дори раковите клетки. Витамин С е изключително важен антиоксидант! Той успява да засили действието на други много ценни антиоксиданти – витамини А и Е. Как тогава се случва така, че в същото време те да изпълняват и ролята на енергиен източник на раковите клетки?

Къде е истината?

Ето как обясняват авторите на проучването своето откритие – в тялото съществуват два вида витамин С: неговата окислена форма - дисхидроаскорбинова киселина (DHA) и "редуцираната" форма - директна аскорбинова киселина (АА). Доказано е, че АА има изразено антиоксидантно действие върху клетките на човешкото тяло и не се различава по някаква избирателност по отношение на раковите клетки.

"Предателските" качества по отношение на злокачествените клетки проявява именно DGA, тъй като раковите клетки активно поглъщат тази киселина, привличайки я и обграждайки се с нея. Така DHA става един вид хранителен резервоар за патологично променени клетки“, се казва в доклада.

Характерно е, че раковите клетки при злокачествени тумори на гърдата, простатата и кръвта са способни да натрупват витамин С в много по-голям обем в сравнение със здравите клетки", пояснява още Ривас.



„За учените нашето откритие е много важно и заради това, че ние успяхме да покажем, че витамин С подобрява жизнената активност на вече слабо тумблерните видове тумори, свеждайки до минимум ефекта на химиотерапията и рентгенотерапията”, казва ученият. Едновременно с това раковите клетки абсорбират голямо количество антиоксиданти, а в този случай витамин С действа като техен съюзник.

Следващата стъпка е търсенето на нови методи за лечения. За да лишат туморната клетка от витамин С, чилийските учени започват да развиват "на ниво митохондрии (структура, която осигурява енергия за клетките на тялото) начини за блокиране на транспорта на витамин С в раковата клетка", вдъхва надежда Ривас.

Четете още: Ето я напитката, която ще ви спаси в горещините!