Автор
Woman.bg

Внимание! 8 симптома за рак на дебелото черво

Експерти са обезпокоени от увеличаването на броя на хората под 50 години, които развиват рак на дебелото черво. Съвсем доскоро преобладаващото мнозинство от пациенти, страдащи от това заболяване, бяха мъже и жени на преклонна възраст. Днес вероятността от възникване на рак на дебелото черво при младите хора се е увеличила 4 пъти, в сравнение с 1990 г.

Лекарите не могат да обяснят този рязък скок в заболеваемостта, но ни съветват да бъдем много бдителни.

Много хора тълкуват погрешно симптомите на рака на дебелото черво, защото не вярват, че и те могат да развият подобно заболяване. Това е много опасна грешка. Изключително важно е дори и най-първите проявления на болестта да бъдат забелязани.

1. Умора

Един от най-разпространените симптоми на колоректален рак. Жените, страдащи от това заболяване, често се чувстват изтощени и останали без сили. Това става заради постепенното намаляване на количеството на кръвните телца и на желязото в организма. Възниква желязодефицитна анемия, която води до чувство за умора и затруднено дишане.



2. Кървене в дебелото черво

Много жени тълкуват погрешно този симптом, защото ректалното кървене може да се дължи на други заболявания (хемороиди, фисури). При възникване на такъв симптом трябва веднага да потърсите лекарска помощ.

3. Кръв в изпражненията

Кръвта може да придаде на изпражненията тъмен цвят (при това те заприличват на катран). Този симптом също е сигнал незабавно да потърсите лекарска помощ.

4. Необясними промени в дейността на чревния тракт

Туморите могат да променят консистенцията и формата на изпражненията, както и честотата на дефекация. Появяват се симптоми като запек, диария, чувство за непълно изпразване на дебелото черво след ходене по голяма нужда. При затлачване на долния дял на дебелото черво от тумор се наблюдават тънки изпражнения. Ако тези симптоми траят седмица и повече, трябва да се обърнете към лекар.

5. Болки в корема

Колоректалният рак се проявява в коремни болки, спазми, гадене и повръщане. Обикновено тези симптоми показват, че туморите са се разсеяли и извън червата.

6. Усещане, че червата не се изпразват добре

Дори след ходене по голяма нужда човек може да усеща тежест в червата. Освен това ракът може да причини постоянно чувство за ситост, което продължава часове след последния прием на храна.



7. Необяснимо отслабване

Ако не сте променили начина си на живот и основните си хранителни навици, но отслабвате, трябва спешно да потърсите лекарска помощ.

8. Необясним недостиг на желязо

Един от симптомите на колоректалния рак е намаляването на съдържанието на желязо в кръвта. Често се наблюдава при мъже и жени след настъпване на менопаузата.

За жалост в ранни стадии колоректалният рак протича безсимптомно. За профилактика трябва редовно да си правите изследвания (колоноскопия).

При тази процедура могат да се отстранят атипични клетки от лигавицата на чревния тракт, преди да са се превърнали в ракови. При откриване на атипични клетки в червата или подозрения за атипичност при колоноскопия, задължително се прави биопсия (взимане на проба от подозрителните клетки за лабораторни изследвания).
Четете още: Няма проблем, ако не си миеш зъбите 10 години?