Автор
Теодор Муховски

Водещ диетолог: Никога не замествайте закуската си с кафе

Много от нас не могат да си представят сутринта без чаша стимулиращо кафе. Неговите полезни свойства са доказани отдавна. Въпреки това, има някои навици за кафето, които увреждат здравето ни.

Според изследване от 2021 г. около половината от възрастните българи започват деня си с кафе, а 66 на сто го пият го редовно. Средно човек, живеещ у нас, изпива над три килограма, тоест 95 литра от вкусната напитка годишно.

Противно на общоприетото схващане, не италианците пият най-много кафе в света, а финландците, норвежците, исландците, датчаните и холандците. Вероятно това е така, защото в Северна Европа не се пие еспресо, а черно кафе.



Доскоро се смяташе, че кафето има доста негативен ефект върху здравето ни, особено върху пулса и кръвното налягане. Тези митове са развенчани - да, редовното пиене на големи количества кафе не е препоръчително, но чаша или две на ден дори се препоръчва при някои хора. От друга страна, кафето може да раздразни стомаха и да има дехидратиращ ефект.

Диетологът Лиза Московиц наскоро сподели съвети как да не пием кафе. Експертът твърди, че има определени навици, които ускоряват процеса на стареене и те може да имат опустошителен ефект върху тялото ни.



Пиене на кафе вместо закуска

Вече е казано много за значението на закуската за здравословния начин на живот. Неслучайно я наричат най-важното хранене за деня. Има обаче хора, които я пропускат и я заменят с чаша кафе. За удобство, липса на време или просто навик.

Както посочва Московиц, пропускането на закуската може да има лош ефект върху здравето ни. Особено ако спазваме режим. Заместването на първото хранене за деня с кафе води до по-бързо стареене на мозъка и намаляване на неговата ефективност с напредването на възрастта.

Освен това кафето има дразнещ ефект върху стомаха. Въпреки че според учените все още няма убедително доказателство, че пиенето на черната напитка много преди ядене е вредно, хората, страдащи от синдром на раздразнените черва или борещите се със стомашни заболявания, често се оплакват от болки в корема след пиене на кафе на празен стомах.



Кафето също така повишава нивата на кортизола, така че пиенето му веднага след събуждане, докато тялото все още е будно, може да наруши правилното му функциониране и да причини раздразнителност.

„Малкото количество захар в диетата е препоръчително, но прекаляването с него и посягането към пакетче захар всеки път, когато искаме да се събудим, ще ни се отрази зле в дългосрочен план“, обяснява диетологът.

Пиенето на няколко подсладени кафета на ден е огромна доза захар, която е известна като причина за много заболявания. Когато става дума за стареене, повишаването на количеството захар в кръвта увеличава не само риска от диабет, но и саркопения и синдром на слабост, които се проявяват със загуба на мускулна маса и силна слабост при възрастните хора.
Проучванията също така доказват, че твърде многото захар увеличава образуването на крайни продукти на напреднала гликация, които ускоряват стареенето на кожата.



Четете още: Кой би повярвал, че кафето с лимон е толкова полезно