Автор
Ева Григорова

Всичко, което трябва да знаете за новите хапчета против ковид

През изминалата седмица стана ясно, че САЩ ще закупи милиони дози от новите ковид хапчета, като желанието на местната администрация е те да бъдат лесно достъпни и безплатни.

В Европа пък вече е одобрено едно от лекарствата срещу ковид, но само за спешни случаи и при ограничено прилагане.

Това е и знак, че новите лекарства биха могли да променят траекторията на пандемията и дори да помогнат за нейния край.



Ето какво трябва да знаете за тях:

Разработват се два вида хапчета

В момента се разработват два вида антиковид хапчета - единият проект е на Pfizer, а другият на Merck. Именно молнупиравир на Merck е одобреното лекарство от Европейската агенция по лекарствата. То вече е разрешено за използване и във Великобритания.

Хапчетата и на двете компании са насочени към хора в голям риск от тежко протичане на ковид. Фактори за това са възраст, съпътстващи заболявания или ваксинационен статус.

Основната цел на лекарствата е да предотвратят тежко протичане на ковид и дори смърт

Хапчетата срещу ковид не предпазват от заразяване, но биха могли да помогнат на хора, които са хванали вируса да се разболеят сериозно.

Според проучванията на двете компании, лекарството на Merck намалява риска от хоспитализация наполовина, а това на Pfizer с цели 89%.

Идеята е за в бъдеще и двете хапчета да бъдат предписвани с рецепта и приемани у дома, а не в болнично заведение.

Изследванията сочат, че най-добре се повлияват хора, които са приели хапчето до три дни от появата на първите си симптоми или в периода, в който вирусът все още не се е разпространил широко в тялото.



Ковид лекарствата разчитат на ранно диагностициране

Лекарствата са ефективни при ранен прием след заразяване, за това те разчитат на точно и възможно най-бързо тестване. Това означава, че ако човек развие симптоми, е необходимо възможно най-бързо да си направи тест и да започне прием на хапчетата.

Лекарството няма да замести ваксините

Правителствата са на мнение, че лекарствата срещу ковид биха могли да служат като още една защитна стена срещу вируса, но най-важно остава ваксинирането и поставянето на бустерна доза.

Освен това те не отменят нуждата от спазването на други мерки като използването на маски и социална дистанция. Това се дължи на факта, че все още няма изследвания дали приелите ковид лекарствата са по-малко заразни или не.

Специалистите изразяват надежда, че ковид хапчетата биха могли да помогнат значително за справяне с пандемията, но подчертават, че тяхната ефективност все още не е била тествана в реална среда и предстои да бъдат направени редица допълнителни проучвания.