Автор
Woman.bg

За първи път се роди бебе от трансплантирана утроба

Медицината върви с високи темпове напред и почти всеки ден се случват интересни неща, които бележат нови постижения. В продължение на години науката има наистина сериозен прогрес и събитието, за което научихме днес, ни доказва, че съвсем скоро на света няма да има невъзможни неща.

Роди се първото бебе, което растеше в присадена утроба. Майката е 32-годишна жена, която по рождение няма утроба, заради което през 2016 г. била подложена на трансплантация. Операцията била проведена в Сао Паоло, Бразилия и продължила цели 10 часа и била последвана от лечение. Любопитен факт е, че донорът на утроба е била мъртва жена – опитът в медицината сочи, че този вариант е почти обречен на провал. За щастие обаче този случай бил успешен.

Починалата жена, чиято утроба била използвана за трансплантация, е раждала три пъти и е била в средата на 40-те си години, а причината за ранната ѝ смърт е мозъчен кръвоизлив. Дамата пък, която получила утробата, страда от изключително рядко заболяване, наречено синдром на Майер Рокитански. Последствията от него са възпрепятстване оформянето на влагалище и утроба, което води до невъзможността на някои жени да практикуват полови контакти и да забременяват. Заболяването засяга 1 на 4 500 хил. дами. Жената обаче получила златната възможност да живее във време, в което медицината е достатъчно напреднала, за да ѝ помогне.



Лекарите успели да премахнат яйчниците ѝ и да ги оплодят със семенната течност на мъжа ѝ и да ги замразят. След това била подложена на лечение, което включвало силни лекарства, които да отслабят имунната ѝ система, за да не може организмът да отхвърли трансплантираната утроба. Шест седмици след операцията на жената ѝ дошъл първият цикъл, а след седем месеца лекарите имплантирали оплодените яйцеклетки в нея. Цялата процедура минава по план и след спокойна бременност, жената ражда живо и здраво бебе с цезарово сечение.

Един от лекарите, участвали в процеса споделя, че живите донори на утроба са рядкост и обикновено това са дами от семейството, които вече са родили. Най-често майки преотстъпват утробата си на своите дъщери. Но истината е, че живите донори не само много, затова лекарите се замислили за използването на утроба от починали жени.

Четете още: Как да се справим с изпотяването