Автор
Ива Петрова

За здрави кости чоплете тиквени семки

Здравето на костите е ключ към здравето на цялото тяло. Както казваше Зорба Гъркът: ако искаш "магаренцето" да те носи, трябва да му сложиш да яде. Въпросът е какво...Специалистите са категорични, че съблюдаването на определени правила би спомогнало в значителна степен да укрепим скелета си и да се радваме на здрави кости. Като за начало те препоръчват да намалим консумацията на сол – тя стимулира изхвърлянето на калций. Не забравяйте, че чаят и кафето също отмиват калция от организма. В забранения списък влизат и сладките газирани напитки, затова е е препоръчително да пием повече вода и

да включим в менюто си следните продукти:

Пресни и сушени кайсии

Кайсиите съдържат витамини А, С, Е и К, калий, магнезий и желязо. Тези плодове извеждат солите от организма и поради тази причина често биват включени в менюто на хора, страдащи от артрит и артроза. Минералите, необходими за поддържане на костната плътност, се съдържат и в сушените кайсии, затова консумацията им води до понижаване на риска от остеопороза.



Кокос

Консумацията на кокосова пулпа защитава тялото от остеопороза. Кокосовата вода пък е богата на калций, който е необходим за здрави мускули и кости. Активните вещества, съдържащи се в кокосовите стърготини, предпазват от ставни заболявания, а кокосовото масло е много полезно за зъбите и костите и често се използва като козметичен продукт. Не забравяйте, че кокосът може да предизвика алергични реакции, затова трябва да го ядете внимателно и умерено.

Тиквено семе

Недостигът на цинк се отразява зле на скелета. Тиквените семки пък съдържат много цинк, който спомага за възстановяването на костната плътност. След изпичане количеството полезни вещества в семките намалява двойно, затова ви съветваме да ги ядете сурови. Ако не обичате да ядете семки самостоятелно, просто ги добавяйте в салатата си.

Черен дроб

В случая визираме телешки дроб, пилешки дробчета и дроб от треска. Този продукт укрепва костната тъкан и поддържа здравето на зъбите, кожата и косата. В пилешките дробчета се съдържат също толкова белтъчини, колкото и в пилешките гърди. Ако хапвате телешки дроб, ще имате здрави кости, нокти и коса. Дробът от треска се препоръчва при възстановяване от счупвания и като профилактика срещу такива. Достатъчно е да изяждате 100 гр. дроб от треска седмично, за да получите необходимия витамин D.

View post on Instagram
 

Сусам

Смята се, че сусаменото семе е рекордьор по съдържание на калций. Сусамът съдържа и много мед, желязо, цинк, белтъчини, влакнини и още куп полезни микроелементи и витамини. Калцият от сусама се усвоява отлично от организма. Ако добавяте сусам в ястията си всеки ден, ще се застраховате от дефицит на калций и ще укрепите опорно-двигателния си апарат.

Тофу

Сиренето тофу се прави от соя и е богато на белтъчини и калций. То е истински суперпродукт за костите. Тофу е полезно при лечение и профилактика на остеопороза, тъй като увеличава минералната плътност на костите. Освен това тофу е нискокалоричен продукт, така че можете смело да го включите в менюто си, дори ако сте на диета. Дневната доза тофу не бива да надвишава 100 гр.

View post on Instagram
 

Спанак

Спанакът е богат на витамин К, който играе важна роля в обмена на веществата в костите и възобновяването на костната тъкан. Проучване, проведено от Националния здравен институт на САЩ, е показало, че консумацията на продукти, богати на витамин К, може да намали риска от счупвания. Можете да ядете спанака суров, варен, задушен – както си искате! Гответе от него супи, салати, смути – спанакът се съчетава отлично с най-различни продукти.

View post on Instagram
 

Фурми

В древни времена се е смятало, че хапвайки фурми, човек укрепва здравето си и си осигурява дълголетие. Тези плодове съдържат фосфор, който укрепва костната тъкан и зъбния емайл. Дефицитът на фосфор може да доведе до счупвания и спуквания на костите. Освен това фурмите са богати и на витамин А, който укрепва косата и ноктите.

Смокини

Смокините ускоряват усвояването на полезните вещества от организма. Благодарение на калция, калия и магнезия, които се съдържат в тези плодове, се поддържа здравината на костната тъкан. Можете да ядете както пресни, така и сушени смокини. Имайте предвид обаче, че сухите са доста по-калорични. Ако в 100 гр. пресни смокини има 55 ккал., то в същото количество сушени смокини се съдържат 257 ккал.. Плодът помага и срещу косопад и чуплива коса.

View post on Instagram
 

Портокали

Тези цитрусови плодове ще ви опазят от инфекции, ще укрепят имунитета ви и ще заздравят костите и зъбите ви. Освен това редовната консумация на портокали може да ви помогне да предотвратите развитието на артрит и атеросклероза, да понижите сковаността на мускулите и ставите. След счупване е препоръчително да пиете портокалов сок.



Риба

Когато няма много слънце, трябва да си набавим витамин D от храната. Сьомга, сардини, скумрия и херинга – в мазните видове риба се съдържа доста витамин D. Скелетът не може да остане здрав без този витамин, защото основната му функция е да осигурява на организма правилно усвояване на калция. Не забравяйте и рибните консерви – яжте ги направо с костите, които са меки за дъвчене и са богати на калций и на полезни микроелементи.

View post on Instagram
 

Млечни продукти

Млякото е полезно не само за децата, нали знаете? Мляко, извара, натурално кисело мляко – тези продукти са едни от лидерите по съдържание на калций. Киселомлечните продукти предлагат този важен елемент в лесен за усвояване вид. Научно е доказано, че хората, които редовно консумират млечни продукти, по-рядко имат ортодонтологични проблеми.

Зеле

Също като спанака, бялото зеле съдържа много витамин К, който е необходим за здрави кости. По съдържание на витамин С пък не отстъпва на цитрусовите плодове. Киселото зеле е истинска съкровищница от витамини, укрепващи имунната система! Богато на витамин К е и къдравото зеле, при това съдържа калций, колкото млякото. Калций, фосфор и отново витамин К в прилични количества ще получите и от китайското зеле, което забавя развитието на остеопорозата и укрепва зъбите и костите. А вие какъв вид зеле ще изберете?

View post on Instagram
 

Яйца

Най-много витамин D, който е толкова важен за усвояването на калция, се съдържа в жълтъка. В него има и фосфор, който ще запази в добро състояние зъбите и венците ви. Ако си сварите за закуска две яйца, ще направите правилния избор в полза на вашия скелет. Впрочем, за профилактика на дефицит на калций можете да консумирате и счукани яйчени черупки.

View post on Instagram
 

Агнешко

Агнешкото е богато на флуор, от който зависят състоянието на костната тъкан, правилното формиране на костите на скелета, здравината на зъбите, ноктите и косата. В това месо има и много лесни за усвояване белтъчини, калий, магнезий и други полезни минерали.

Калцият е необходим не само за здрави кости – той е и една от основите на красотата. При това е необходим за ефективна работа на мозъка, сърцето и за поддържане на добър тонус и красива кожа. Старайте се да се храните вкусно и разнообразно и не забравяйте – няма забранени продукти, можете да ядете всичко в умерени количества.