Учени съставиха списък с храните, които предразполагат кожата към акне и други заболявания, предаде БГНЕС.

Много жени харчат значителни суми пари за скъпи козметични продукти, които да подмладят кожата им.

Отдавна известно е, че акнето и другите кожни заболявания до голяма степен се дължат на дисбаланс в организма. Известно е също така, че много от продуктите за грижа за кожата съдържат вредни и дори опасни за здравето съставки. Много от тях засягат горните слоеве на кожата, а когато проблемите идват от дълбочината, колкото и да се мажете с всякакви кремове, не помагат. Следователно решението се крие в цялостното здраве на организма, смятат дерматолози.

Стресът, проблеми с щитовидната жлеза, хормонални колебания, липса на апетит или прекомерно ядене обикновено се отразяват на външния вид на кожата ни. Учените са установили, че здравословната диета, богата на антиоксиданти, но с ниско съдържание на токсини, захар и рафинирани въглехидрати, крие тайната за красивата кожа.

Американският дерматолог Лесли Бауман препоръчва на жените, които искат да премахнат несъвършенствата по лицето си, да махнат захарта от менюто си. Тя, както и въглехидратите, включително ориз и бял хляб, пържени картофки и сода, не само допринасят за появата на акне, но също ускоряват процеса на стареене на кожата.

За да запазите здравия и сияен вид на кожата си, включете в ежедневното си меню много вода, риба като сьомга или сардини, авокадо, плодове, ядки, зелени зеленчуци, червено вино в умерени количества, зелен чай, чесън, джинджифил , канела и кисело мляко. Ограничете консумацията на захар, пшеница, консерванти, транс-мастни киселини и млечни продукти. За здрава и красива кожа е желателно да намалите консумацията на сол и алкохол.