Придържането към хранителен режим, който е богат на захари, само за шест седмици води до оглупяване, разкриха американски учени.

Ако се приема прекалено много фруктоза, тя забавя дейността на мозъка, което означава, че напитките, съдържащи захар, а и сладките неща могат да засегнат способностите за научаване и паметта, установило изследването, цитирано от в. "Дейли експрес".

Еспериментът е проведен в Калифорнийския университет, където екип от учени от хранили мишки с високофруктозен царевичен сироп, който се оказва с цели шест пъти по-сладък от захарната тръстика и е често срещана съставка в безалкохолните напитки, сосовете и дори в бебешката храна, предаде actualno.com

Втора група мишки били хранени освен с царевичен сироп и с омега-3 мастни киселини, за които се знае, че защитават връзките между мозъчните клетки. Шест седмици по-късно мишките, които били подложени само на захарна диета, имали по-бавни реакции, а способността им да си спомнят маршрут и да излязат от лабиринт намаляла.

"Следването на високофруктозна диета дълго време променя способността на мозъка да научава и да запомня информация. Но прибавянето на омега-3 мастни киселини към храната помага за намаляване степента на увреждане", заяви Фернандо Гомес-Пинила, един от авторите на изследването.