Автор
Теодор Муховски

Защо много хора грешат, когато си взимат кратък душ

Както се оказа, има голямо значение колко дълго трае един душ. И твърде дългите, и твърде късите могат да имат отрицателен ефект, например върху кожата. Къпането е неизменна част от ежедневието, но много хора правят грешката да вземат кратки или твърде продължителни душове. Нека да видим колко минути трябва да отделим за тази дейност.



Човек обикновено започват деня си с душ, а други го завършват с него. По този начин можем да релаксираме и да се отпуснем след тежък ден. Въпреки това, независимо в колко часа сме решили да се изкъпем, най-важното е колко време стоим под струята с вода. Оказва се, че много хора грешат по този въпрос. Експертите оцениха времето, което трябва да отделите за вземане на душ.

"The Sun" реши да разсее всички съмнения. Всичко това е заради резултатите, които показват, че голяма част от хората не се къпят всеки ден.



Колко време трябва да продължи един душ?

Според The Sun, Абас Канани, фармацевт, казва, че душът трябва да продължи приблизително 8-10 минути. Според него през това време можете ефективно да овлажнявате и почиствате кожата си.

Експертът добавя, че твърде дългото къпане в гореща вода изсушава кожата, докато душ, който продължава по-малко от пет минути, може да не е достатъчен, за да измие добре тялото. В резултат на това може да се стигне до бактериални или гъбични инфекции. Необходимо е да се измие старателно всяка част от тялото и да наблегне на зоните на тялото като пъпа и кожата зад ушите.



Междувременно Саша Дхоат, консултант по дерматология, се позова на температурата. Според нея твърде горещата вода може да доведе до възпаление. Когато кожата започне да се зачервява и раздразва, това е знак да промените рутината си и да се къпете в малко по-хладна вода. Всичко това е с цел да не се наруши естествената защитна бариера, която е горният слой на кожата.

Хана Саймс пък насочи вниманието към къпането в студена вода. Както се оказа, хладните душове могат да помогнат в борбата със стреса, да подобрят кръвообращението, да стимулират и да релаксират.

Четете още: Шипките - всеки може да си ги набере, но не предполагате какви са магичните им ползи за тялото