Автор
Теодор Муховски

Защо не трябва да използвате сешоар за ръце в ресторанти и молове

На обществени места е по-добре да изберете хартиени кърпи, ако не искате да си навлечете неприятности.

В тоалетните на ресторантите, кината и търговските центрове има сешоари за ръце - много удобни, когато искате бързо да се отървете от влагата и мокротата на ръцете. Но безопасно ли е това? Експертите казват, че ако има хартиени кърпи като алтернатива, е по-добре да ги използвате. Те са по-хигиенични и не вредят на здравето ви.



Такова е мнението на епидемиолога Ерик Фейгъл-Динг, който работи в комитета на Световната здравна организация. Той провежда необичаен експеримент и оповестява резултатите, за да разкаже на хората защо е опасно да се използват сешоари за ръце на обществени места. Резултатите са доста любопитни.

За да докаже теорията си, Ерик използвал прозрачна лабораторна чиния с капак, която биолозите обикновено употребявали за съхранение на хранителни среди за култивиране на бактерии, гъбички и малки клетки от мъх. Поставил я под сушилня за ръце за три минути в един търговски център.

Само 48 часа по-късно - инкубационният период за размножаване на бактериите - в нея започнали да се появяват гъбички и плесени. Изглеждало меко казано неприятно.

Защо се е получило така?



Според епидемиолога сешоарите за ръце в тоалетните през целия ден поглъщат тоалетния въздух, който съдържа фекални изпарения, гъбички и патогенни бактерии. След това го разпръскват върху дланите на хората, които поставят ръцете си върху тях. По този начин ръцете, измити след ходене до тоалетната, автоматично се замърсяват отново.

Друг минус е, че непълно подсушените ръце, след като бъдат поставени под сешоара, осигуряват идеална среда за размножаване на бактерии. Те обичат влагата.

Естествено, след като резултатите от този експеримент бяха оповестени публично, беше отправено искане за премахване на сушилните на обществени места. Това обаче не доведе до успех и беше отхвърлено. Експертите поискаха те да бъдат ликвидирани поне в болниците, защото, получавайки редовно "нови гъби" в дланите си, хората просто нямало да се чувстват добре.



Как можете да се предпазите?

Разбира се, трудно е да се спори с факта, че микробите са навсякъде около нас. Дори на един обикновен велосипед за упражнения във фитнес залата се намират 40% повече патогенни бактерии, отколкото на поднос в обществено кафене.

Връщайки се към темата за сушилните на обществени места, все пак е най-добре да избягвате използването им. Най-приоритетният и най-безопасен вариант биха били хартиените кърпички. Те ще премахнат цялата влага в дланите ви и няма да внесат никакви болестотворни бактерии. Това е категорична причина да се замислите два пъти, преди да поставите ръцете си под сешоара.