Автор
Ева Лъчезарова

10-дневно предизвикателство за силен имунитет

Здравето ни и в частност състоянието на имунната ни система е нещо, за което е необходимо да полагаме грижи всеки ден. Предвид това, че разгарът на грипния сезон тепърва предстои, решихме да подготвим едно лесно и практично 10-дневно предизвикателство за здрав имунитет, което да ви накара да се почувствате жизнени, енергични и отпочинали преди началото на зимата. То се състои от малки и изпълними стъпки, които можете без проблем да инкорпорирате в забързаното си ежедневие. Няма да ви караме да варите артишок във вода от котешки нокът, обещаваме! За сметка на това сме включили няколко полезни навика, идеи как да включите полезни вещества в менюто си, както и нашата малка тайна FLUDREX® IMMUNO BOOSTER.

Разделихме предизвикателството си на две части - в първата ще ви разкажем повече за основните стълбове на здравия имунитет, а във втората ще ви дадем няколко лесни рецепти, които да включите в ежедневното си меню.

Замисляли ли сте се някога, че навиците ни са това, което ни изгражда като личности, а освен това допринасят изключително много за общото ни здравословно състояние. Предлагаме ви няколко навика, които са от особено важно значение за имунната система. Съветваме ви да си направите чеклист или личен календар, в който през следващите 10 дни да отбелязвате как и дали сте успели да включите тези лесни навици в ежедневието си. Удоволствието от това да отметнеш нещо вече свършено е несравнимо усещане, а и така в края на предизвикателството ще знаете на какво точно се дължи новият начин, по който се чувствате.



Да започваме:

Превърнете съня си в приоритет

За съжаление често сме склонни да пренебрегваме значението на съня. Обикновено предпочитаме да гледаме някой филм, да научим нещо ново или пък да скролваме безцелно в социалните мрежи. Истината обаче е, че през нощта тялото ни всъщност извършва сериозна имунна работа, опитвайки се да се справи с патогените, попаднали в организма ни. Освен това, по време на сън, някои от клетките ни, особено тези на мозъка, се възстановяват. Основните правила тук са лесни: поне час преди лягане не използвайте екран, затъмнете спалнята си и поддържайте хладна стаята, в която ще спите. Не забравяйте по време на 10-дневното предизвикателство да отбележите колко часа на ден сте прекарали в сън и спазили ли сте правилото да не използвате технологии в спалнята си.

10 антистрес минути на ден

Хроничният стрес вреди изключително много на цялостното ни благосъстояние, в това число и на имунитета ни. Хормоните на стреса намаляват числеността и активността на някои важни имунни клетки, което автоматично означава, че ставаме по-податливи на заболявания. Опитайте в продължение на 10 дни да отделяте само по 10 минути на антистрес занимания и ще видите, че разликата е огромна. Можете да медитирате, да практикувате лесни йога асани, да започнете да поддържате дневник или да правите леки дихателни упражнения. Не забравяйте да си записвате всеки ден и антистрес заниманието, което сте практикували.



Раздвижете се

Понякога в студените месеци ни е по-трудно да се раздвижим и да открием мотивация за упражнения. Те обаче са изключително важни за поддържането на здрав имунитет. Физическата активност всъщност прави по-силни имунните ни клетки, които успяват по-добре и по-бързо да се справят с патогените, които попадат в телата ни. Не е необходимо да се занимавате с тежести, да си вземете карта за фитнес или пък да станете професионален спортист. Достатъчно е да се движите поне 30 минути на ден - разходете се, танцувайте в хола или пък потичайте в парка.

Вълшебната формула: имуно бустер + антиоксиданти + фибри

Нека разгледаме вълшебната формула за имунитет по-детайлно. Тя включва специална имунобустер добавка, както и няколко конкретни рецепти, които можете лесно да си приготвите у дома.

FLUDREX ® IMMUNO BOOSTER е мощен имуномодулатор със силни антиоксидантни свойства, който подпомага функциите на имунната и дихателната система, притежава общоукрепващо и тонизиращо действие.

Продуктът съдържа стандартизирани растителни екстракти в комбинация с витамин С и минерала цинк, отлично съчетани за постигането на оптимален ефект. Във FLUDREX ® IMMUNO BOOSTER има екстракт от ехинацея пурпурея, която стимулира производството на бели кръвни клетки в организма, както и екстракт от черен бъз, който пък е богат на антиоксиданти и действа благоприятно за подобряването на съня. Цинкът е основен минерал, който допринася за поддържането на здрава имунна система, като защитава клетките от оксидативен стрес, а Витамин С – има широк спектър от функции и съществено повишава клетъчния имунитет.

За оптимален резултат е достатъчно да приемате два пъти по 1 капсула дневно от FLUDREX ® IMMUNO BOOSTER в продължение на 10 дни.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за имунната си система е да включите в менюто си различни плодове и зеленчуци, които съдържат важни антиоксиданти като витамините C, D, E и A, както и минерали като цинк. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в тялото ни, успокояват възпалението и възстановяват клетките ни. Огромна част от имунната ни система се намира в червата, а добрите бактерии в тях обичат да “похапват” фибри. Затова е много важно да следите и ежедневния си прием на фибри. Добрата новина е, че те също се съдържат в плодовете и зеленчуците, както и в ядките и семената.

Подготвили сме ви две смути рецепти и един разтапящ се в устата веган течен шоколад, които можете да хапвате за закуска или като десерт през следващите 10 дни. Те са пълни с полезни съставки, засищащи са и са наистина вкусни.




Зелено смути

2 шепи зеленолистни (спанак или кейл)
½ краставица
1 банан
½ авокадо
1 ч.л чия
1 ч.л. бадемов или сусамов тахан
сок от половин лимон
джинджифил на вкус
1 чаша ядково мляко

Блендирайте всички продукти заедно и се насладете на полезните им съставки на един дъх!

Смути с грейпфрут

1/2 обелен и нарязан грейпфрут
1 чаша ядково мляко или вода
2 обелени лайма или половин обелен лимон
1 банан
¼ чаша сварена киноа
2 шепи кейл или спанак

Отново блендирайте заедно и вкусете от свежестта на грейпфрута в комбинация с лимон и банан!

Веган течен шоколад

1 голямо авокадо
1 банан
2-3 ч.л. сурово какао
2 ч.л. мед или кленов сироп
1/4 лъжичка канела

Блендирайте всички продукти заедно и хапнете вместо закуска или като десерт за вечеря.

(в материала има продуктово позициониране)