Автор
Ева Лъчезарова

5-те вида главоболие: Разбери кой е твоят и как да се справиш с него

Днес ще си поговорим за главоболието - един наистина често срещан проблем, за който рядко се замисляме в дълбочина. Както при появата на всички останали симптоми в тялото и болките в главата се опитват да ни кажат нещо важно.

Бихме могли да разделим главоболието на 5 типа, които имат множество и различни причинители.

1. Тензионно главоболие

Това е най-често срещаното главоболие и обикновено се описва като постоянна, тъпа и/или притискаща болка и може да засегне различни области. Понякога започва от врата и раменете, а след това продължава към тила. В други ситуации може да бъде усетено като напрежение в слепоочията, често е двустранно, а понякога води до усещане за лента, обхващаща главата. Най-често не се влошава при физическа активност, а леките упражнения дори биха могли да доведат до отпускане.

Причините за тензионното главоболие обикновено са свързани с начина ни на живот и включват: прекомерен стрес, липса на качествен и продължителен сън, както и неправилна стойка, особено при дълги часове прекарани в офиса.



2. Мигренозно главоболие

Мигренозното главоболие обикновено се характеризира със силна пулсираща болка, най-често само от едната страна на главата. Страдащите от мигрена често са чувствителни към звуци, светлина и миризми, понякога този тип болка би могла да доведе дори до гадене и повръщане. Симптомите се влошават при физическа активност. Учените все още не са единодушни за причините, които предизвикват мигрената, но се смята, че тя обикновено е наследствено състояние. За съжаление мигрената не се лекува, но може да бъде облекчена от различни болкоуспокояващи.

3. Синусово главоболие

Този тип главоболие обикновено е свързано с наличието на инфекция или алергия. Локализира се в областта на лицето - носа, челото и бузите и обикновено се разпознава доста лесно. Лекото синусово главоболие често може да бъде лекувано в домашни условия и обикновено отшумява след намаляването на общите симптоми на инфекция като запушен нос, секрети от носа и висока температура.



4. Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие най-често се описва като пронизваща болка от едната страна на главата и понякога е придружено от сълзене на едното око и повишено изпотяване на лицето. Мъжете са три пъти по-засегнати от клъстерно главоболие от жените, а често причините за него са прекомерна употреба на никотин и алкохол и различни по вид светлинни стимули. Обикновено се диагностицира по-трудно от останалите типове главоболие.

5. Хормонално главоболие

Някои жени изпитат главоболие или мигрена в определени периоди от месеца - особено преди, след или по време на менструация. То често е придружено от промени в настроението и менструални болки.

Какво можем да направим, за да се справим за главоболието?

Главоболието обикновено идва неочаквано и трудно може да бъде предвидено, затова е добре да имате винаги на разположение, в домашната си аптечка, надеждно болкоуспокояващо средство. Именно такъв лекарствен продукт е Ибурапид 400 мг, който съдържа ибупрофен и принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Ибурапид 400 мг спомага за бързото и ефективно намаляване на главоболие от различен произход, включително и на мигренозно. Освен това би могъл да се използва, както при менструални болки и хормонално главоболие, така и при синусово главоболие тъй като ограничава възпалението и понижава високата температура.



В допълнение нашият съвет е да обърнете по-специално внимание на посланията, които тялото ви се опитва да ви предаде в моментите, в които страдате от главоболие. Започнете да си водите дневник, в който да записвате кога ви боли главата. Така ще можете по-лесно да установите причините за болката, както и да проследите броя на главоболията в рамките на един месец. Проследете и съня си, понякога болки в главата биха могли да се появят както при твърде малко сън, така и при прекалено много.



Ако страдате често от главоболие, специалистите съветват да намалите приема на шоколад, сирена, месни деликатеси, кафе и алкохол.

Обърнете внимание на стойката си, особено ако работите на компютър или използвате често мобилния си телефон. Тези две неща често водят до болки във врата, които пък се превръщат в причина за главоболието.

Замислете се колко често сте стресирани в ежедневието си и планирайте релаксиращи дейности като разходки сред природата, масажи или СПА процедури.

(в материала има продуктово позициониране)